28 september 2006

Raadsverslag van woensdag 27 september

Raadsverslag nr. 40 door Thijs Reuten over de inbreng van de PvdA in de gemeenteraad.

Mondelinge vragen en interpellaties
De SP stelde vragen over de hoge beloning van onder meer de GVB-top. Ook PvdA-woordvoerder Jesse Bos sloot zich met vragen aan het college aan bij het ongenoegen over de hoge beloningen bij de GVB-directie. Wethouder Vos zei het met de meerderheid van de raad eens te zijn dat het salaris van de minister president het maximum zou moeten zijn voor directeuren in de publieke sector, de Balkenende norm. Dat betekent niet dat daarmee alle hogere salarissen met ingang van volgend jaar tot het verleden behoren. Er blijft zei Vos een mogelijkheid om bij bijzondere opdrachten en situaties een hoger salaris uit te keren. ‘Maar wat mij betreft blijven dat de zeer uitzonderlijke gevallen’, zei wethouder Vos. Aan de andere kant zijn er ook arbeidsrechtelijke verplichtingen en afspraken uit het verleden die niet zomaar van tafel kunnen worden geveegd. Het college heeft volgens wethouder Vos aan het GVB de opdracht gegeven de salarissen van de overige directieleden omlaag te brengen en verwacht dat daarover voor de toekomst met het GVB goede afspraken kunnen worden gemaakt binnen de zogenaamde Balkenende-norm.

VVD-leider Eric van der Burg stelde met een interpellatie de affaire rond het gifschip Probo Koala aan de orde. Hij zei in zijn bijdrage met dit debat geen conclusies te willen trekken of de schuldvraag aan de orde te willen stellen, maar wilde van het college een feitenrelaas en informatie over de opzet van het aangekondigde onderzoek. Voorts vroeg Van der Burg zich af waarom wethouder Vos zo snel heeft gezegd dat de Amsterdamse milieudienst geen fouten heeft gemaakt? Vos gaf meteen aan het begin haar bijdrage aan dat ze de eerste reactie in de pers niet goed heeft gedaan. Ze heeft op geen enkel moment eventuele fouten van Amsterdamse diensten bij voorbaat willen ontkennen. ‘Dat heb ik niet goed gedaan. Wij vinden als college dat de onderste steen boven moet komen en dat een onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden’, zei Vos. Het onafhankelijke onderzoek moet snel maar natuurlijk ook zorgvuldig. De heer Hulshof, voormalig lid van de Raad van State (milieukamer), is aangezocht om het onderzoek in opdracht van wethouder Vos en wethouder Asscher (haven) te leiden. Namens de PvdA-fractie sprak Peggy Burke haar afschuw uit over wat er gebeurd is rond het gifschip. De PvdA steunt uiteraard de snelle start van het onafhankelijk onderzoek.

Een interpellatie van de SP over de Noord Zuidlijn leidde tot twee moties van de SP-fractie. Die vonden weinig weerklank in de raad en werden afgewezen. Wel werd onder meer ook door PvdA-verkeerswoordvoerder Mirjam Bergervoet gezegd dat het natuurlijk zeer onplezierig is om met deze nieuwe tegenvaller geconfronteerd te worden, maar dat het nog steeds een belangrijk project is voor Amsterdam wat zorgvuldig maar ook zo snel mogelijk moet worden uitgevoerd. Positief is dat nieuwe afspraken met de aannemers voor de resterende jaren meer zekerheid moeten bieden. De vragen van de raad en de antwoorden van het college liepen enigszins vooruit op de uitgebreide behandeling bij de begroting van de voorstellen naar aanleiding van de onder meer de nieuwe financiële afspraken met de aannemers van de Noord Zuidlijn.

Initiatiefvoorstel onderzoek onregelmatigheden verkiezingen
Aan de orde was een voorstel van vier fracties, onder aanvoering van VVD’er Van ’t Wout, om het college te vragen een aanvullend (in aanvulling op het rapport van de Ombudsman) onderzoek te doen naar de onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Het onderzoek zal niets veranderen aan de uitslag die onherroepelijk is vastgesteld. Wel moet er natuurlijk altijd geleerd worden van fouten uit het verleden, zo zei ook Manon van der Garde namens de PvdA. Ongeoorloofd assisteren bij het stemmen moet bijvoorbeeld door heldere en eenduidige instructie die voor alle stembureau’s gelijk is voorkomen kunnen worden. De PvdA steunde het voorstel om bijvoorbeeld – waarschijnlijk door de Ombudsman – een aanvullende enquête onder stembureau personeel te houden, omdat er naast de aanbevelingen van de Ombudsman wellicht nog meer verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

10 procent operatie
PvdA-woordvoerder Frank de Wolf lichtte toe waarom de PvdA een aantal ombuigingsvoorstellen van het college als resultaat van de 10 procent operatie niet kan steunen. Doelstelling van de PvdA-motie van eind 2005 was te snijden in het ambtelijk apparaat en de behoefte aan nieuwe middelen om te investeren in de prioriteiten van het nieuwe college niet af te wentelen op de Amsterdammers door lastenverhogingen en het verminderen van de service aan de burgers. De Wolf diende mede namens GroenLinks een amendement in met naast de voorstellen die niet worden overgenomen ook dekkingsvoorstellen voor hetzelfde bedrag. Daarmee kunnen de investeringen in onder meer Kinderen Eerst en de economie van Amsterdam doorgaan. De VVD verzette zich grotendeels tegen dezelfde punten, maar verzuimde een dekking of alternatieve ombuiging aan te dragen.

De discussie tussen de raad en het college spitste zich vooral toe op de door PvdA en GroenLinks voorgestelde bezuinigingen in plaats van de niet overgenomen voorstellen. Het college betoogde dat een aantal de aanvullende bezuinigingen bij de bestuursdienst niet uitvoerbaar zijn. Frank de Wolf bleef namens de PvdA bij de stelling dat er hoe dan ook moet worden vastgehouden aan snijden in eigen vlees. Volgens de indieners van de wijzigingsvoorstellen is er nog steeds geen maximale efficiëntie bereikt op het stadhuis. Het amendement werd aangenomen, maar het college was dermate ongelukkig met de voorgestelde kortingen bij de bestuursdienst dat er bij de vaststelling van de begroting wellicht nog nieuwe voorstellen van het college op tafel komen. De met de 10 procent operatie verkregen ruimte wordt de komende jaren bij de begrotingsbehandeling verdeeld over de voorgenomen investeringen voor Amsterdam.

Amsterdam Topstad
Het ambitieuze programma om gericht te investeren in Amsterdam – opgesteld als gevolg van de grote prioriteit die in het programakkoord aan de economie is gegeven – kreeg een groot compliment van PvdA-woordvoerder economie Frank de Wolf. Toch markeerde hij ook een aantal punten waarover de PvdA zich nog zorgen maakt: ‘Topstad mag niet verambtelijken en verzanden tot een ondoorzichting subsidieprogramma waar we er al veel van hebben gehad’. De gedachte achter Amsterdam Topstad is dat het voor allerlei sectoren van de economie en voor allerlei soorten werkgelegenheid belangrijk is dat Amsterdam aantrekkelijk blijft en nog aantrekkelijker wordt voor bedrijven uit binnen- en buitenland. In de afgelopen jaren zakte Amsterdam op een aantal lijstjes weg, mede door de stevige concurrentie van een aantal andere steden. Met Amsterdam Topstad moeten behalve nieuwe initiatieven ook de sterke punten van Amsterdam verder worden uitgebouwd en benut.

Schiphol
Ten aanzien van de discussie tussen het Rijk en Amsterdam over de aandelen Schiphol was er een initiatief voorstel van de VVD en een voordracht van het college over het bij de komende aandeelhoudersvergadering in te nemen standpunt. Het VVD-initiatief kwam er kort gezegd op neer dat men graag zou zien dat Amsterdam gewoon akkoord gaat met verkoop van aandelen Schiphol aan niet-overheden. Het college stelde de gemeenteraad voor kennis te nemen van het voornemen om op de aandeelhoudersvergadering een standpunt te bepalen, na de wensen en bedenkingen van de Raad gehoord te hebben. PvdA’er Frank de Wolf had geen goed woord over voor de opportunistische handelswijze van de VVD. De VVD diende bij de voordracht van het college een motie in waarvan van meet af aan duidelijk was dat de liberalen er zelf tegen zouden stemmen. De doorzichtige truc werd door De Wolf ‘schandalig’ genoemd. Het coll
egevoorstel werd na afwijzing van het VVD-initiatief en de moties met algemene stemmen aangenomen.

WMO
Jesse Bos zei bij dit voor veel Amsterdammers ingrijpende voorstel dat er veel reden is om tevreden te zijn over wat er in Amsterdam rond de invoering van de WMO al bereikt is. Door de gemeente, maar ook door alle andere betrokkenen en organisaties die in het proces hebben meegedaan. Bos wees namens de PvdA onder andere nog op het belang van het mogelijk maken van maatwerk door individuele indicaties ook in te kunnen zetten voor een goed voorzieningenniveau in gemeenschappelijke ruimtes en groepswoonruimtes. Aangezien voor sommige Amsterdammers een persoonsgebondenbudget ondanks gemeenschappelijk te regelen voorzieningen toch de voorkeur verdient moet dit ook een keuzemogelijkheid zijn als dat ook praktisch kan. De PvdA diende samen met een aantal andere fracties enkele voorstellen ter verbetering van de voorliggende WMO-verordening in, onder meer over genoemde punten. Die voorstellen werden tezamen met een door de SP voorgestelde wijziging aangenomen, waarna ook de verordening kon worden vastgesteld.

Kantorenloods
Michiel Mulder verwoordde de bezwaren van de PvdA-fractie tegen dit voorstel van het college. Hij concentreerde zich daarbij vooral op de wijze van financiering. ‘We moeten niet aan de gang blijven met uitzonderingen voor het buiten de begroting om financieren van een nieuwe functie, die op zichzelf misschien best nuttig zou kunnen zijn’. Mulder zei er de voorkeur aan te geven dat een nieuwe taak in voorkomende gevallen binnen de bestaande formatie wordt ingepast of dat gewoon bij de begroting om geld wordt gevraagd zodat de Raad alle uitgaven zoals gebruikelijk in een keer tegen elkaar kan afwegen.