2 juni 2006

Cohen wil in hele stad fouilleren

Uit Het Parool, door Marcel Wiegman:
Burgemeester Job Cohen wil overal in de stad preventief kunnen fouilleren, zonder de verplichting dat de gemeenteraad vooraf te melden. De Amsterdamse coalitiepartijen PvdA en GroenLinks verzetten zich daartegen.

Preventief fouilleren is nu alleen toegestaan in de speciaal aangewezen ’veiligheidsrisicogebieden’ in het centrum en Zuidoost. Uitbreiding van die gebieden vergt een maanden durende procedure, waarbij de gemeenteraad vooraf dient te worden geconsulteerd.

Cohen wil meer armslag in de strijd tegen wapenbezit. Hij noemt stadsdeel De Baarsjes, waar de laatste tijd sprake is van een reeks schietincidenten. Snel ingrijpen is volgens Cohen in dergelijke gevallen geboden. Voor de gemeenteraad moet het voldoende zijn achteraf te worden ingelicht.

VVD-fractievoorzitter Eric van der Burg reageert uiterst verheugd. Volgens hem doet PvdA’er Cohen exact waar de liberalen om vragen: de hele stad beschouwen als een veiligheidsrisicogebied.

Fractievoorzitter Manon van der Garde van de PvdA eist echter dat Cohen de raad vooraf blijft inlichten als hij elders in de stad preventief wil fouilleren. ’’Wij blijven kritisch over het middel. Eigenlijk willen wij mee kunnen beslissen over elke uitbreiding van het gebied.’’

GroenLinks wijst het voorstel af, omdat de partij principieel tegen preventief fouilleren is.

© Het Parool, 02-06-2006