Ontbijtdebat over economie succes
Lodewijk Asscher had samen met Frank de Wolf (woordvoerder economie) en Simone Veldema weer een interessant ontbijt georganiseerd.
De kersverse wethouder Economische Zaken heeft zichzelf honderd dagen gegeven om een plan te schrijven waarmee de hoofdstedelijke economie een impuls krijgt. ’Er is de afgelopen jaren te weinig gehandeld vanuit één visie’, constateert hij, ’er was te weinig gevoel van urgentie en er waren te weinig keuzen en prioriteiten.’ (bron: Financieel dagblad)
Lodewijk schreef er zelf ook een kort stukje over op zijn weblog
Asscher wil mensen bij elkaar brengen, zodat er ideeën loskomen die anders in de bedrijven en universiteiten blijven hangen. Daarom nodigde hij de toppers uit de politiek, de wetenschap en het bedrijfsleven uit.
De mensen hieronder deden mee aan de discussie.
Herman van Wechem (Shell), Pieter de Haes (ING), Athar Husain-Khan (KLM), Pieter Tordoir (KvK),
Alexander Ribbink (TomTom), Ada Kruisbeek (VU MC), Martijn Kleijwegt (LSVP), Taede Sminia (VU), Sybolt Noorda (UvA)
De Telegraaf schreef er onderstaand stuk over.
Talent levert Amsterdam te weinig op
Instellingen voor het hoger en wetenschappelijk onderwijs in Amsterdam profiteren amper van het talent dat zij in huis hebben. Hoewel er zelfs internationaal gezien enorm veel potentieel is, levert het veel te weinig op voor de stad, stellen betrokken bestuurders.
Terwijl zowel andere Nederlandse als ook buitenlandse steden er wel in slagen om hoogwaardige kennisbedrijven binnen te halen, zien die bedrijven er vaak van af zich in Amsterdam te vestigen omdat er voor hen niet snel genoeg bedrijfsruimte beschikbaar is. Ook lukt het de Amsterdamse universiteiten volstrekt onvoldoende om het talent dat ze in huis hebben om te zetten in geld.
De (zelf)kritiek kwam gisteren tijdens een ontbijtsessie van de PvdA met topmensen uit het Amsterdamse bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Kernvraag was hoe de stad binnen vier jaar weer terug te krijgen in de Europese top-5 van aantrekkelijke vestigingsplaatsen.
Professor Ada Kuisbeek, die zich voor het VU Medisch Centrum inspant om onderzoekers en bedrijven op het gebied van biomedische wetenschappen binnen te halen en aan elkaar te koppelen, ziet in Amsterdam een opmerkelijke tegenspraak. “We hebben de beste onderzoekers ter wereld, maar dat zie je niet terug in het aantrekken van bedrijven, zoals dat het Amerikaanse Boston wel lukt.”
Ook komen er volgens de deskundigen te weinig nieuwe bedrijfjes voort uit de topopleidingen die Amsterdam rijk is. Dit vindt zijn oorzaak in het onvoldoende aanprijzen van het ondernemerschap, stelde topman Herman van Wechem van Shell. “In plaats van veilig bij Shell te gaan werken, moeten mensen zelf het initiatief nemen een bedrijfje te beginnen. Die mentale instelling moet je creeren.”