Het huidige gemeentebestuur van D66, VVD en de SP verkoopt zoveel mogelijk panden uit het gemeentebezit tegen de hoogste prijs. Een buitenkans voor investeerders, maar een slechte zaak voor de stad. In deze panden zitten tal van maatschappelijke organisaties die misschien geen torenhoge huuropbrengst opleveren, maar die wel ontzettend belangrijk zijn voor de stad en zijn inwoners.
‘Bedenk dat gebouwen niet alleen bestaan uit een stenen gevel, maar dat er zich ook mensen in bevinden.’ Dit citaat komt uit een brief van de Zondagsschilders aan de gemeenteraad.
En ze hebben gelijk. Deze 83 jaar oude vereniging draait volledig op vrijwilligers en biedt activiteiten op het gebied van beeldende kunst. Voor de 450 leden, vooral ouderen, ontzettend belangrijk.
En deze plek, Geldersekade 101, wil de gemeente verkopen aan de hoogste bieder. Hoe groot is de kans dat de verenging kan blijven als blijkt dat veel bedrijven bereid zijn de hoofdprijs te betalen? Zo wint de markt het van het belang van de samenleving.
De lieve stad
In Oost biedt Boost een plek waar vrijwilligers en nieuwkomers samen optrekken. In een gebouw dat in bezit is van de gemeente. Statushouders leren er Nederlands, voelen zich thuis en integreren in de samenleving. Voor veel vrijwilligers is dit niet alleen een plek waar ze nuttig zijn, maar ook waar ze vrienden maken en zich gewaardeerd voelen.
De PvdA was hier onlangs een week op buurtbivak. Een project als Boost is ongelooflijk waardevol. Het is een van die talloze voorbeelden van de lieve stad, waarin we voor elkaar zorgen.
Of wat te denken van het Pianola Museum, de Vrijwilligers Centrale Amsterdam of een ambachtelijk bedrijfje, bijvoorbeeld van een vioolbouwer? Allemaal dreigen ze weg te moeten, omdat de stad hun plek in de verkoop doet.
Hoge vastgoedprijzen
En er is al zo weinig ruimte voor kleinschalige cultuur, maatschappelijke activiteiten en ontmoeting. In het centrum verdwijnt dit soort plekken in hoog tempo door de hoge vastgoedprijzen. Ook in bijvoorbeeld het Oostelijk Havengebied en op IJburg zijn zulke ruimtes schaars. Door ons vastgoed te verkopen, verergeren we de situatie alleen maar.
De grote vraag is: waarom? Waarom gebeurt iets dat zo duidelijk slecht is voor de stad? Dit college van VVD, D66 en SP vindt het hebben van vastgoed niet zijn ‘kerntaak’. Wat het lijkt te vergeten, is dat er achter die stenen vaak activiteiten plaatsvinden die belangrijk zijn voor de buurt, voor de leefbaarheid, voor buurtbewoners.
En ja, dat levert minder geld op dan het verkopen van het vastgoed aan de hoogste bieder. De PvdA vindt dat het gaat om de vraag: in wat voor stad wil je wonen? Een stad waar het grote geld regeert? Of een toegankelijke en leefbare stad, die ruimte biedt aan kleinschalige initiatieven op het gebied van kunst en cultuur, buurtinitiatieven en ontmoeting.
Ongewenst en neoliberaal
Met vastgoed heb je een middel waarmee toegankelijkheid en leefbaarheid zijn te bevorderen. Waarom zou je het van de hand doen? Om veel geld te verdienen? Dat mag niet de kerntaak van de overheid zijn. Dat is onnodig en ongewenst neoliberaal beleid van D66 en de VVD.
De stad heeft plekken nodig waar de winst niet voorop staat. Stop de verkoop van gemeentevastgoed, geef initiatieven als Boost, het Pianola Museum, de Zondagsschilders en de Vrijwilligerscentrale een thuis in Amsterdam.