24 april 2006

Redouan (17) interviewt Manon van der Garde

Hoe oud ben je en waar ben je geboren?
Ik ben 33 jaar en ben geboren in Meppel, maar opgegroeid in de Betuwe.

En wat deed je voor opleiding?
Na de Havo heb ik de lerarenopleiding gedaan in Nijmegen Daarna ben ik Nederlands gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Wat voor werk deed je hiervoor?
Ik was al fractielid in de vorige periode en twee vice-voorzitter. Daarnaast werkte is als woordvoerder bij de gemeente Haarlemmermeer. Na de zomer probeer ik wel weer te gaan werken, maar dan geen vier dagen meer.

Waarom ben je de politiek in gegaan en waarom bij de PvdA?
Tijdens een stage gaf ik maatschappijleer aan jongeren die mochten stemmen, maar niet wisten waar de politiek overging. Dat motiveerde me om actief te worden in de politiek en toen ben ik naar de JS (Jongere Socialisten) gegaan. Eerlijkheid en solidariteit vind ik belangrijk en dat staat bij de PvdA hoog in het vaandel.

Hoe was je reactie toen je hoorde dat je de hoogste vrouw op de lijst was?
Een dubbel gevoel. Ik was wel verrast, maar ook blij.

Waarom?
In november hoorde ik dat ik op nummer 3 stond bij de kandidaatstellingscommissie. Ten eerste was ik blij natuurlijk, want dat is een stukje waardering voor wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. En tegelijkertijd schrok ik ook, omdat mensen dan wat van mij verwachten. En ik zie dit als uitdaging om er de komende jaren vol voor te gaan.

Je bent nu fractievoorzitter geworden. Wat doet dat met je?
Negentien mensen hebben me dit vertrouwen gegeven en dat ervaar ik als een enorme steun. Een fractie met twintig mensen leiden, is een grote uitdaging. Het is een leuke en enthousiaste groep mensen. Ik heb er ontzettend veel zin in.

Heb je verder ambities? Zou je net als Lodewijk Asscher ook wethouder willen worden?
Nee, op dit moment niet.

Waarom niet?
Ik vind dat je veel in huis moet hebben om wethouder van Amsterdam te zijn. Op dit moment acht ik mezelf nog niet geschikt voor die functie.

Waarom is het beter om met GroenLinks een college te vormen dan met de SP of de VVD?
Inhoudelijk liggen Pvda en GroenLinks dichtbij elkaar. De gesprekken verliepen goed. Over de belangrijke punten waren we het snel eens. Dus ligt er nu een goed akkoord dat we vorige week hebben gepresenteerd.

Wat zijn de speerpunten van dit college?
De belangrijkste speerpunten zijn ‘kinderen eerst’, de jeugd moet zich kunnen ontwikkelen en verder veiligheid, economie en werkgelegenheid. We hebben het collegeakkoord de naam ‘Mensen maken Amsterdam’ meegegeven. Het sociale beleid staat duidelijk boven aan. Het gaat om de Amsterdammers.

Er waren ook onenigheden. Bijvoorbeeld over preventief fouilleren, daar is Groenlinks het absoluut niet mee eens. Is het dan niet beter om met een andere partij te gaan onderhandelen die het daar wel mee eens is?
Eigenlijk is dat het enige onderwerp waar we geen overeenstemming over hadden. Dat is eigenlijk wel bijzonder, want over andere punten was snel overeenstemming Het is belangrijk dat er over wordt gesproken en dat we een compromis zoeken. We hebben gezegd dat we steeds willen kijken of er een gebied is in Amsterdam waar je een zwaar instrument, als preventief fouilleren, moet inzetten. De VVD wil een stap verder gaan, zij willen dit het liefst in de hele stad invoeren. Dat gaat ons te ver.

En wat is jouw toekomst beeld? Wat zou je bijvoorbeeld over 15 jaar willen doen?
Oef, heel moeilijk. Ik zet eerst in op de komende 4 jaar . Ik heb geen ambities voor ‘Den Haag’. Ik denk niet dat ik na 15 jaar hier nog zit. Ik blijf zeker in Amsterdam wonen. Maar verder weet ik niet wat ik zal doen in 2020. Dan is mijn dochter 16 en ben ik zelf bijna vijftig. In die tussentijd kan er veel gebeuren.