Door op 1 april 2016

Wat vinden PvdA’ers in Amsterdam?

Ruim 500 leden van de PvdA Amsterdam hebben deelgenomen aan het ledenpanel Maart 2016. Wat vinden we van geweld bij boa’s, jeugdloon, scholing voor werknemers en ombudsteams?

Het ledenpanel ging over verschillende onderwerpen. De eerste vragen van het ledenpanel waren vragen vanuit de fractie van de gemeenteraad. Sofyan Mbarki wilde graag weten of de boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) meer mogelijkheden moeten hebben om geweld te gebruiken bij het uitoefenen van hun taak. Een meerderheid (52%) vindt van niet. Henk Boldewijn wilde de mening horen over voorstellen over aanpassingen van de openbare ruimte. De twee hoogste scores kregen de voorstellen “in de binnenstad veranderen we de straten in fietsstraten waar de auto te gast is: stoepen en fietspaden worden hiertoe verbreed” en “bij OV-knooppunten en stations moeten faciliteiten komen voor deelfietsen en elektrische deelscooters”. Dennis Boutkan stelde een vraag of de Amsterdamse regio Jeugdloon vrij moet worden. 51% van de respondenten vindt dat. De indieners van de vragen waren positief over de uitkomsten en gaven aan hiermee verder te gaan.

Op de vraag van het ThemaTeam Nieuwe Arbeidsmarkt antwoordde 60% dat de PvdA moet pleiten voor permanente scholing voor alle werknemers.

Vervolgens waren er enkele vragen over de PvdA Ombudsteams in Amsterdam. Opvallend was dat 59% van de respondenten niet wist dat er in alle stadsdelen een PvdA Ombudsteam is. In totaal vindt 67% het (heel) belangrijk dat er PvdA Ombudsteams zijn. Maar liefst 77 leden gaven aan actief te willen worden voor een ombudsteam.

Er waren twee vragen m.b.t. de actualiteit. Bij de eerste werd gevraagd naar de mening van de leden of de homovluchtelingen ins ons land (eventueel) apart opgevangen moeten worden of niet. 38% van de respondenten was het eens met de PvdA Tweede Kamerfractie die dit vindt, 40% is het eens met Ahmed Aboutaleb die hier op tegen is. Overigens was er wel kritiek op de formulering van de vraagstellen en dat het woord eventueel tussen haakjes staat.

De tweede vraag betrof de verkoop van sociale huurwoningen. In Amsterdam is door gemeente en corporaties afgesproken dat het percentage sociale huurwoningen minstens 35% moet zijn. In Centrum en in Zuid, maar ook in veel wijken in de andere stadsdelen, zit het aantal sociale huurwoningen inmiddels onder die 35%. Maar liefst 81% van de respondenten gaf aan dat er een verbod moet komen op de verkoop van sociale huurwoningen totdat het evenwicht weer bereikt is.

Tot slot wilde het bestuur graag de mening van de leden weten over het houden van Algemene Ledenvergaderingen (ALV’s). Opvallend bij de antwoorden was dat 64% van de respondenten de laatste drie jaar niet bij een ALV van de PvdA Amsterdam is geweest. Dit onderstreept nogmaals het belang van het ledenpanel: op deze manier kunnen de leden hun mening kenbaar maken zonder de deur uit te hoeven…

Vervolgens werd gevraagd welke aspecten een rol spelen om wel of niet te komen. De drie hoogste scores waren hierbij:

  • Of ik die avond beschikbaar ben
  • De inhoud van de agenda
  • Of de locatie dichtbij is (afstand).

De laatste vraag ging of men gebruikt had gemaakt van het online stemmen bij het landelijk congres in februari. 84% heeft dat niet gedaan.

Veel deelnemers aan het ledenpanel hebben gebruik gemaakt om aan het eind van het ledenpanel opmerkingen te maken over het ledenpanel of een nadere toelichting te geven op de antwoorden. Dit voorziet in een duidelijke behoefte: de leden willen graag bij de toelichting hun antwoord nader uitleggen, zaken benadrukken, nuanceren of kritiek geven op de formulering van de vraag. Ook algemene opmerkingen werden gemaakt, zoals het duidelijk formuleren van de koers van de partij en goed nadenken over een solide boodschap.

Lees de uitgebreide rapportage van het ledenpanel in de 
Uitkomsten PvdA Amsterdam Ledenpanel Maart 2016
.