18 januari 2006

Stadig fel tegen huurplannen Dekker

Uit de Telegraaf van woensdag: Stadig: Minder doorstroming in populaire wijken

De gemeente Amsterdam luidt de noodklok over de huurplannen van minister Sybilla Dekker (Volkshuisvesting). Volgens wonenwethouder Duco Stadig (PvdA) leiden de plannen tot een verdere verstopping van de markt voor huurwoningen en een toenemende segregatie in de stad tussen rijke en arme stadswijken.

In de plannen van Dekker gaat de woz-waarde van een woning meetellen voor het aantal woonpunten. Dit is weer de grondslag voor het vaststellen van de maximale huur. Doordat de woz-waarde van huizen in populaire wijken hoog ligt, zullen de huren in die gebieden fors stijgen, verwacht Stadig. Bovendien moet de maatregel ertoe leiden dat voor een kwart van alle woningen geen maximumhuurprijs meer geldt.

Deze maatregelen leiden er volgens Stadig toe dat het voor lagere inkomensgroepen nog moeilijker wordt om een woning te krijgen in een populaire wijk. Hierdoor zullen de concentraties van mensen met lagere inkomens toenemen in minder gewilde wijken.

Bovendien zullen huurders in wijken als Oud-Zuid al helemaal niet meer denken aan verhuizen, omdat ze nog op een relatief lage huur in een populaire buurt zitten. Vertrek naar een ander huis in dezelfde buurt wordt veel duurder of zelfs onbetaalbaar, denkt de wethouder. Dit is niet bevorderlijk voor de doorstroming.

Om de verwachte toenemende tweedeling tussen rijke en arme buurten tegen te gaan, wil Stadig snel afspraken maken met de woningcorporaties over het aanbieden van sociale huurwoningen in populaire wijken en het stimuleren van woningbouw voor middeninkomens in minder gewilde gebieden.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties AFWC is verbaasd over de kritiek van Stadig op het beleid van Dekker. “De zorgen van Amsterdam zijn niet gegrond”, zegt directeur Hans van Harten.

Volgens Van Harten doet de gemeente alsof door de liberalisatie de huren vanzelf omhoog vliegen. “Dekker verhoogt de huren niet, die maakt dat alleen maar mogelijk. Wij bepalen met zijn allen de huren, in overleg met de gemeente en de Huurdersvereniging Amsterdam”, aldus Van Harten.

“Wij willen heel graag goedkope woningen aanbieden in populaire gebieden. Maar de huurwoningenmarkt zit verstopt, onder meer door de vele scheefwoners (mensen met een hoog inkomen die een goedkope huurwoning bezet houden, red.). Het nieuwe beleid biedt wel mogelijkheden om dat aan te pakken.”

Acties

De uitwerking van Dekkers plannen zijn voor Amsterdam “nog erger dan we vreesden”, stelt Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam. Protestacties zijn al in voorbereiding: begin april demonstreren alle huurdersverenigingen en de Woonbond in Den Haag.

Van Perlo: “In alle Amsterdamse stadsdelen stijgt de huur door deze plannen het eerste jaar met zeker zestig euro per maand, boven op de jaarlijkse toename. Dat tempo zet zich door. En in de gewilde wijken als Centrum en Zuid wordt bij particulieren overal de tophuur opgezocht. Die kansen biedt Dekker, particuliere verhuurders rekenen er straks het maximale bedrag; de hele voorraad goedkope woningen is daar straks weg.

Dekker snijdt zich hiermee in de vingers. Het kabinet zegt tegen scheiding van arm en rijk te zijn, juist in deze roerige tijden. Maar het effect van de huurmaatregelen is dat minister toestaat dat je gescheiden wijken krijgt.”