10 januari 2006

Westerpark rood gekleurd:

De campagne is in Westerpark al goed aan de gang. Begin december zijn we al de straat op geweest, gewapend met zakken pepernoten en ons 10-puntenplan. Toen vroegen we de bewoners van de Spaarndammerbuurt over onze punten en hun wensen. Afgelopen zaterdag, 7 januari was de Staatsliedenbuurt aan de beurt.


De straat op!

We praten met bewoners en passanten over ons 10 puntenplan: Wat vindt u ervan? Wat is uw top 3 hieruit? Missen we dingen?

We treffen vooral veel tevreden mensen. Ze zijn blij met de veiligheid en vinden het beduidend schoner geworden, de afgelopen jaren. Maar er is ook kritiek: een bewoner verwijt ons dat we altijd liegen; voordat we kunnen vragen of ze ook een voorbeeld heeft is ze jammer genoeg alweer doorgefietst. Anderen treffen bewoners die zich zorgen maken of de PvdA wel genoeg oog heeft voor het behoud van de sociale woningbouw. Opvallend veel mensen maken zich zorgen over de sociale samenhang. Het gaat nu goed in Westerpark; maar blijft dat zo?

Steun van JS en Duitse collega’s
We kregen versterking van de Jonge Socialisten Amsterdam en een Duitse delegatie Jonge Socialisten. De Duitse “collega’s” zijn op werkbezoek om te kijken hoe wij in Nederland de verkiezingscampagne aanpakken. Het begrip canvassen is hun onbekend. In Duitsland gaan alle politieke partijen naast elkaar op een plein staan met een eigen paraplu, bloemen en gadgets. Dan maar wachten of er mensen komen. Ze vinden onze directe aanpak bijna ongehoord; zomaar op straat mensen aanspreken, laat staan de deuren langs gaan! Ze helpen ons met het uitdelen van nieuwjaarskaarten en krijgen daar positieve reacties op. Veel vriendelijke mensen, veel positieve reacties en verraste gezichten wanneer ze een ‘Happy New Year namens de PvdA’ krijgen toegewenst. Ook al verrast dat we “zo lang voor de verkiezingen al de straat op gaan”. Maar als onze Duitse broeders afslaan naar het Westerpark zelf (‘moeten jullie gezien hebben, toeristische attractie’, hebben we ze geadviseerd) krijgen ze ook te maken met mensen die geen nieuwjaarskaarten van de PvdA willen aannemen. Gelukkig blijft dat maar beperkt tot een aantal mensen.

De JS kleurt ondertussen met een aantal van de Westerparkers de Spaarndammerstraat rood. Daar wordt de prioriteitenfolder van PvdA-Amsterdam uitgedeeld. Het is een goed begin van het nieuwe jaar, een rood gekleurd stadsdeel!

Nieuwjaarsreceptie
Als we stijf geworden zijn van de kou is het tijd voor de nieuwjaarsreceptie in het Marokkaanse restaurant El Kasbah. Met hete muntthee komen we weer een beetje bij. De Marokkaanse hapjes en gevulde flapjes vinden gretig aftrek. Veel lekkerder dan de eeuwige bitterbal! De opkomst is groot, het wordt steeds gezelliger in het lounge-restaurant. Naast onze campaigners, vrijwilligers en bekende leden, zijn ook de vrouwen van de Marokkaanse Raad Westerpark gekomen, en ook de lijstrekkers van D66 en Buurt & Westerpark.

Onze lijsttrekker, Martien Kuitenbrouwer, houdt een nieuwjaarsspeech waarin ze mooi kan refereren naar datgene wat we ’s middags op straat gehoord hebben. Westerparkers hechten veel waarde aan de veiligheid en samenhang in de buurt. Maar dat ontstaat niet vanzelf; en zeker niet als je blijft hameren op ’eigen verantwoordelijkheid’. Daar zullen we in moeten blijven investeren!

Resultaten
We hebben vele mensen gesproken, en – ondanks de kou – ruim 40 straatinterviews afgenomen waarbij onze top 10 is voorgelegd en besproken.

Dit vinden de ondervraagde bewoners van de Staatsliedenbuurt de 3 belangrijkste punten.

Veiligheid
Meer, betere en betaalbare woningen: snelle start van de Houthavens en doorgaan met opknappen oude buurten
Poetsen, schrobben en opknappen van straten, parken en pleinen (Hugo de Grootplein, Suikerplein, Van Beuningenplein, Barentzplein)
In aanvulling op onze punten hebben we de volgende reacties en suggesties opgetekend:

– Veiligheid: hierover zijn de meningen verdeeld. De een vindt dat er al genoeg wordt gedaan aan de veiligheid, en dit punt kan worden afgevoerd van de prioriteitenlijst. De ander benadrukt dat er aandacht moet blijven voor sociale controle, waardoor de veiligheid(sbeleving) verbeterd kan worden. Ook wordt gepleit voor meer stadswachten en een goede buurtregisseur.

– Verkeersveiligheid: een specifiek onderdeel van veiligheid waar aandacht voor wordt gevraagd. M.n. fietspaden.
– Sociale woningbouw: er is angst dat men uit de woning wordt gezet voor renovatie, en men is bang voor hoge huren. Kunnen we het nog wel betalen, straks?
– Hoeveelheid woningen: het is lastig goede woonruimte te vinden in het stadsdeel. De wachttijden zijn (te) lang.
– Aanpak vuilnis: ondergrondse vuilnis plekken aanleggen, aanpak zwerfvuil, en de vegers ook de trappen en portalen van de huizen laten doen (niet alleen de straat). Iemand merkt op dat de vegers er vaak rond 3 uur mee ophouden en vraagt zich af of dat niet een beetje te vroeg is.
– Samenstelling Fannius Scholtenbuurt: deze is de afgelopen jaren erg verwit. Er moet wat meer variatie komen.
– Aandacht voor kwetsbare groepen: minder draagkrachtigen sparen, armoede bestrijding. Behoud goede voorzieningen.
– Werk en stages: organiseer werk- of stageplekken bij scholen en bij kinderopvang. Het mes snijdt dan aan 2 kanten.
– Voorzieningen: verstrek alle kinderen (tot 18 jaar) een gratis kaart voor de bibliotheek, zodat bibliotheek bezoek gestimuleerd wordt en ouders weten dat het gratis is. Meer sportlocaties met gras.
– Behoud van bomen in de buurt: niet (zomaar) kappen voor nieuwbouw.
– Nederlands taalonderwijs: meer aanbieden en goedkoper. De wil om te leren is er, het aanbod schiet nog te kort.
– Parkeren: installeer een blauwe zone voor het winkelend publiek in de winkelstraten/buurten. Het parkeerbeleid wordt als te streng ervaren. Het is moeilijk om bezoek te ontvangen die met de auto komt. Meer controle op verkeerd parkeren bij invalide plaatsen.
– Jongeren: er is behoefte aan meer activiteiten (ook voor jongeren boven de 16), maatschappelijke steun, en (nog) een tienercentrum waar eigen ideeën uitgevoerd kunnen worden.
– Communicatie stadsdeel: graag een website waar bewoners ideeën kunnen indienen.
– PvdA, blijf op straat komen: ook graag na de verkiezingen! We worden opgeroepen om te blijven investeren in de mensen in de buurt, weten wat er leeft. Het is duidelijk dat de Meer Rood op Straat acties gewaardeerd én gecontinueerd moeten worden.

Vanaf nu zijn we elke zaterdag op straat te vinden! Zin om mee te doen? Meld je aan bij Nina Huygen: [email protected] of kom gewoon naar ons verzamelpunt in Café Amsterdam. Van daaruit vertrekken we telkens naar een andere locatie in het stadsdeel.

Op 14, 21 en 28 januari verzamelen we om 13.30 uur in Café Amsterdam (om 14.00 uur gaan we de straat op).
Op 4, 11 en 18 februari verzamelen we om 10.00 uur in Café Amsterdam (om 10.30 uur gaan we de straat op).
De laatste 2 weken van de campagne zijn we natuurlijk ook op straat te vinden, daarover later meer