Armoede bestrijden is meer dan het opzetten van voedselbanken
Economische ontwikkelingen
De afgelopen week heeft Zuidoost ook de aandacht getrokken van de media door de persoonlijke keuze van raadsleden om hun partijen te verlaten en zich aan te sluiten bij de partij Leefbaar Zuidoost. De campagne is begonnen. Veel aandacht deze week was er voor het ontstaan van voedselbanken in andere stadsdelen. Toen Zuidoost als eerste het initiatief nam werd de indruk gewekt alsof het fenomeen armoede exclusief verbonden was aan dit stadsdeel. Gelukkig groeit het besef dat de armoede in de afgelopen regeringsperiode fors is toegenomen. Maar het bestrijden van armoede is meer dan het opzetten van voedselbanken.
Ook Zuid-Oost heeft de negatieve gevolgen van de matige economische ontwikkeling in de afgelopen jaren ondervonden. Eind van de vorige eeuw vonden vele Zuidoosters werk in de buurt op de golven van de toenmalige hoogconjunctuur. Dat succes heeft ook zijn kwetsbare kanten. Vaak zijn de laatste instromers in het arbeidsproces ook de eerste uitstromers.
Het stuwmeer aan mensen zonder werk wordt groter vooral in de groep van mensen die zich nauwelijks op de arbeidsmarkt hebben gemeld, de nieuwelingen (schoolverlaters, nieuwe medeburgers). In dit kader werd ook tijdens de bijeenkomst ook het plan gelanceerd om meer aandacht te besteden aan de groep HBO-ers zonder werk in ons stadsdeel.
De omslag in de economie dwingt het stadsdeel tot het maken van nieuwe keuzes voor de economie in Zuidoost. De trein van de vernieuwing op weg naar een gezondere economische situatie in Zuidoost is allang op gang gekomen. Toch zullen we samen met u nieuwe ambitieuze plannen moeten bedenken om het stadsdeel nog beter op de kaart te zetten als jong dynamisch gebied met veel werkgelegenheid en uitstekende mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers.
Dat betekent voor mij ook een zichtbare vernieuwing van de winkelcentra. Een facelift voor Amsterdamse Poort en op korte termijn nieuwbouw voor Holendrecht en Kraaiennest. Een goede winkelstructuur en een goed ondernemersklimaat is ons veel waard in tegenstelling wat sommige suggereren de laatste tijd. Veel betaalbare bedrijfsruimte voor de ondernemer die zijn of haar boterham wil verdienen in Zuidoost. En voorrang voor de horeca en het toerisme als bedrijfstakken die kansrijk zijn en passen bij het arbeidspotentieel in Zuidoost.
Grote inspanningen worden verricht op het terrein van de arbeidsmarkt. De uitdaging hier is natuurlijk zoveel mogelijk bewoners aan het werk te krijgen en te houden. In praktijk betekent dit zeer nauwkeurig inspelen op de veranderende vraag van werkgevers en burgers beter uit te rusten voor hun opstap naar die arbeidsmarkt. Kwetsbare groepen in de samenleving krijgen in het arbeidsmarkt beleid extra aandacht.
Cruciaal in de bestrijding van de werkloosheid is de samenwerking met alle partners die zich bezighouden met deze problematiek .
Reces
Het kerstreces biedt mij een goede gelegenheid om de contacten met vrienden en familieleden weer aan te halen. De overgang van ‘oud’ naar ‘nieuw’ vormt daarnaast een perfect moment om stil te staan bij wat was en wat komt.
Het kerstreces biedt mij een goede gelegenheid om de contacten met vrienden en familieleden weer aan te halen. De overgang van ‘oud’ naar ‘nieuw’ vormt daarnaast een perfect moment om stil te staan bij wat was en wat komt.
Vooruitkijken
In maart 2006 vinden opnieuw de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen vinden ook de stadsdeelraadverkiezingen plaats. Voor iedereen die maar een beetje politiek actief is, is het een spannende tijd. En dat geldt ook voor mij als lijsttrekker. Maar terugkijkend weet ik dat we in de afgelopen jaren veel voor elkaar hebben gekregen: voor het resultaat hoef ik mij niet te schamen.
Ik ga in elk geval genieten van de rust in de komende dagen. Ik ontkom er daarbij niet aan om vooral ook te denken aan ZuidOostbewoners die een ongelooflijk zwaar jaar achter de rug hebben. Tijdens mijn spreekuren maar ook steeds vaker op bijeenkomsten of tijdens een wandeling in een van de winkelcentra, word ik aangesproken door mensen die vertellen dat zij moeten vechten om het hoofd boven water te houden.
Daarbij gaat het in het algemeen om schulden, moeite met het vinden van betaald werk, relatie – of opvoedingsproblemen. Het meest treffend was een ontmoeting met een alleenstaande moeder die mij vroeg of ik tijdelijk haar zoon onder mijn hoede wilde nemen. Zij had het gevoel dat zij door haar problemen niet meer in staat was om voor hem te zorgen. Tijdens het gesprek bleek dat zij al anderhalf jaar werkeloos was en er niet in slaagde om van haar uitkering rond te komen.
Kinderen de dupe
Het is mede door dit soort gesprekken dat ik me realiseer dat de zwakke economische positie van veel ouders zijn weerslag heeft op de toekomst van de kinderen. Als ouders alle moeite moeten doen om de boel bij elkaar te houden blijft meestal weinig tijd over om hun kinderen succesvol voor te bereiden op de samenleving. En dat terwijl juist het gezin een belangrijke inspiratiebron voor kinderen zou moeten vormen. Tegen die achtergrond is het voor mij de hoogste tijd om meer aandacht te gaan besteden aan preventie. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan het inzetten van ‘coaches’ voor gezinnen die in de knel zijn geraakt.
Ook zou in dat verband het concept van de Brede School verder moet worden uitgewerkt.
Een Brede School biedt de mogelijkheid om jongeren goed op te vangen en hun weer nieuwe vaardigheden aan te leren. Al dit soort preventieve maatregelen blijven belangrijk want nog te vaak komen kinderen uit economische zwakker gezinnen door een gebrek aan formatie in aanraking met justitie.
Dit is mijn laatste weekjournaal van dit jaar. Ik maak daarom van de gelegenheid gebruik om iedereen, en vooral de gezinnen die moeilijke tijden doormaken, een voorspoedig nieuwjaar toe te wensen.
Elvira Sweet, in haar laatste weeklog’s van 2005