30 juni 2005

PvdA: breng veiligheid voor elke buurt in kaart, uit de Telegraaf van 5 april 2005

De Telegraaf
April 5, 2005

door Nathan Vos

Alle Amsterdamse burgers moeten precies weten hoe veilig hun buurt is en daarom constant worden voorzien van de meest actuele cijfers over misdaad en leefbaarheid. De politie moet daarom zoveel mogelijk van deze gegevens, op buurtniveau, op het web zetten en zeker zes keer per jaar verversen.

Dat is de kern van een voorstel van de PvdA-fractieleider in de Amsterdamse gemeenteraad, Lodewijk Asscher, die het kunstje heeft afgekeken van New York. Daar is het al een aantal jaren de praktijk dat buurtcijfers over autodiefstal, mishandeling, moord, maar bijvoorbeeld ook over het schoonhouden van de straten voor iedereen gemeengoed zijn.

“Als je bijvoorbeeld ziet dat het aantal autodiefstallen in jouw buurt de afgelopen twee maanden enorm is toegenomen, dan ga je vanzelf beter opletten”, zo denkt Asscher. Hij zag in de ’Big Apple’ dat de zogeheten ’Compstat’-methode werkte: de stad werd onder burgemeester Rudolph Guiliani een stuk veiliger, uiteraard ook dankzij het zero-tolerance beleid.

Gevoel

Tegelijkertijd kan een dergelijke informatiestroom ook de verschillen tussen de ’echte’ veiligheidscijfers en het veiligheidsgevoel opheffen. “Blijkt de criminaliteit afgenomen, dan ga je je vanzelf veiliger voelen. Is de buurt er echter objectief op achteruit gegaan, dan kan dit niet meer gebagatelliseerd worden”, aldus Asscher, die stelt dat “burgers anno 2005 heel goed in staat zijn informatie te beoordelen over hun eigen omgeving”.

Illustratief is de verwarring in de Diamantbuurt, waar vorig jaar een gezin werd weggepest, maar waar volgens politie en burgemeester niet zo veel aan de hand was. De buurt was statistisch gezien zelfs veel leefbaarder geworden dan in de jaren voorheen.

Delicten die volgens Ascher per buurt openbaar gemaakt moeten worden, zijn in ieder geval diefstal en woninginbraak, straatroof, moord en doodslag, autodiefstallen en mishandeling. “Het lijkt zinvol te kiezen voor delicten die enerzijds als ernstig worden ervaren en die anderzijds zo vaak voorkomen dat het nuttig kan zijn de ontwikkeling precies bij te houden”, stelt het sociaal-democratische raadslid. Daarnaast zou het aantal ’veiligheidsindicatoren’ uitgebreid kunnen worden met huiselijk geweld en overlastklachten.

Tot nu toe brengt de gemeente eens per jaar een veiligheidsrapportage uit, waarin alle cijfers van het vorige jaar bij elkaar geveegd zijn. Als het aan de PvdA-voorman ligt, wordt er niet langer gewacht “tot er een kaftje omheen zit”, maar moeten de gegevens snel openbaar worden gemaakt. “Zo vergroot je de betrokkenheid van burgers bij hun eigen buurt en moet de politie verantwoording afleggen over de genomen maatregelen.”