22 juni 2012

Amsterdam komt op voor ouderen

De Haagse bezuinigingen raken Amsterdam hard. Met name oudere Amsterdammers zijn de klos door een stapeling van maatregelen. Ouderen worden in bepaalde gevallen niet door één of twee, maar soms wel drie of zelfs meer maatregelen in hun portemonnee geraakt. Mensen komen zo vanuit het niets in een armoedeval terecht. Gelukkig nam een ruime meerderheid een voorstel van de PvdA aan dat de gevolgen moet verzachten.

Voor sommigen van ons die financieel toch al kwetsbaar zijn, komen sommige maatregelen hard aan. Denk bijvoorbeeld aan ouderen die moeten zien rond te komen van een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum. De verhoging van eigen bijdragen in de zorg, de aangekondigde bezuinigingen op de huurtoeslag en de invoering van huurlasten in verzorgingstehuizen gaan deze ouderen extra raken. Het stapelt zich maar op.

Wij vinden dat de gemeente Amsterdam ook jegens ouderen in armoede de plicht heeft om hen in deze economisch moeilijke tijden te blijven ondersteunen bij het op peil houden van hun levensstandaard. Daarom hebben mijn fractiegenoot Emre Ünver en ik deze week een amendement ingediend om deze ouderen in armoede extra te ondersteunen.

Wij willen dat het college met een gedegen plan komt om de kosten van levensonderhoud van ouderen in armoede te verlichten. Hiervoor hebben wij 1,5 miljoen euro vrijgemaakt in 2013. Ons voorstel werd meegetekend door GroenLinks en het CDA en de voltallige raad stemde voor.

 (Beeld: Djumbo / Creative Commons)