21 juni 2012

Kinderobesitas: duizenden kinderen kunnen blijven sporten

Op initiatief van de PvdA heeft de gemeenteraad besloten om €1 miljoen extra te storten in het Jeugdsportfonds. Hierdoor kunnen de komende jaren 4000 kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben hun sportclub betalen. Hiermee zetten we een belangrijke stap in onze strijd tegen kinderobesitas in Amsterdam.

Het Jeugdsportfonds is een landelijke organisatie. ‘Alle kinderen moeten kunnen sporten’, is het motto van het fonds. Het fonds vergoedt per kind €225 en stort het geld direct op de rekening van de sportclub. Aanvragen voor het fonds kunnen alleen gedaan worden door professionals die werken met kinderen, zoals leraren of jongerenwerkers.

In Amsterdam heeft meer dan een kwart – 27 procent – van alle kinderen overgewicht. Vooral in arme gezinnen komt overgewicht veel voor. In sommige buurten is soms wel 60 procent van de kinderen te zwaar. Meer dan de helft! Schrikbarend.

We gaan ervoor zorgen dat juist in deze wijken kinderen gebruik kunnen maken van het Jeugdsportfonds. Lid zijn van een sportclub is goed omdat je wekelijks een aantal uren beweegt. Tegelijk leren kinderen bij een sportclub nieuwe mensen kennen, en hebben de kinderen na schooltijd vrijetijdsbesteding.

Alleen maar plussen dus. Ik ben heel blij dat de gemeenteraad het voorstel breed steunt.

 (Beeld: Creative Commons licentie)