14 oktober 2011

Lodewijk Asscher: “Erken de misstanden op de Wallen”

Wethouder Lodewijk Asscher uitte vanmorgen in een interview met Trouw harde kritiek op de Nederlandse omgang met prostitutie. Volgens hem ontkennen veel bestuurders en opiniemakers de misstanden, wordt volgehouden dat het prima op orde is, en weten veel burgers nauwelijks van de ‘ruwe werkelijkheid in de peeskamer’. Hij spreekt van een ‘collectieve zwijgafspraak’.

Asscher houdt zich als wethouder al jaren bezig met de Wallen, de rosse buurt in de hoofdstad. De Gemeente Amsterdam probeert in het Coalitieproject 1012, genoemd naar het postcodegebied waarin de Wallen liggen, de criminaliteit te verminderen door panden op te kopen en een andere bestemming te geven.

Mensenhandel
Er is op de Wallen veel mensenhandel, zeker onder bijvoorbeeld Hongaarse meisjes die met geweld of met behulp van financiële trucs en schuldendwang worden uitgebuit. Sommige politiecontroleurs schatten dat van de prostituees 50 tot 90 procent gedwongen aan het werk is, ook in legale raambordelen die een gemeentelijke vergunning hebben.Volgens Asscher rust de zwijgzaamheid op de angst om als ‘fatsoensrakker’ of ‘preuts’ te worden neergezet.

Ook ‘comfortfeministen’ bagatelliseren de problemen in de prostitutie en handhaven er een ‘grijze en onkritische consensus’ over. ‘Maar je komt helemaal niet toe aan discussies over preutsheid of fatsoensrakkerij als je spreekt over mensenhandel. Die termen staan buiten de orde van dit probleem. Het is een nationale vergissing dat onze omgang met prostitutie thuishoort in het rijtje vrijheid, blijheid en tolerantie. Dat strookt niet met de werkelijkheid.’

Laatste kans
Asscher beschouwt de nieuwe prostitutiewet, waarover in de Eerste Kamer de komende weken een beslissing valt, als een laatste kans om de legale prostitutiesector alsnog op orde te krijgen. Mocht ook na invoering van die wet blijken dat de omvang van de mensenhandel in de Nederlandse prostitutie niet afneemt, dan moet volgens hem serieus worden nagedacht over invoering van het Zweedse model. In Zweden is prostitutie verboden, maar is alleen de klant strafbaar als hij seksuele diensten koopt, en niet de prostituee. Volgens Asscher heeft het wettelijk verbod in dat land een ‘mentaliteitsverandering’ teweeggebracht.

Het gehele interview is te lezen in de Trouw van vandaag.

Update: In Pauw & Witteman vertelde Asscher meer over de misstanden op de Wallen. Het interview is terug te zien op http://bit.ly/p3W8Es