Minder regels en toch meer woningen
De gemeenteraad heeft gekozen voor de huurder. De aanval van het kabinet Rutte op de huurmarkt wordt mede dankzij een door mij opgesteld amendement gekeerd. Het amendement van PvdA, SP en Groenlinks is een aanvulling op het prima voorstel van het college om de woonruimte in Amsterdam beter te verdelen en verbetert de positie van middeninkomens op de huurmarkt.
Ook worden de effecten van Donner’s schaarstetoeslag – een lastenverzwaring voor huurders – gecompenseerd.
Het voorstel van wethouder Ossel en ons amendement zullen de doorstroming en de positie van de middeninkomens verbeteren. Het was mooi om te zien hoe ‘bijna’ de hele raad het voorstel steunde. Opvallend en teleurstellend was de opstelling van coalitiepartner VVD. Toen de keuze na veel overleg en pogingen tot uitstel eindelijk voorlag, koos de VVD voor de belangen van een kleine groep particuliere verhuurders. De rest van de Raad koos voor de huurders, een duidelijk signaal. Dat is voor Amsterdam winst, voor onze coalitie was het een pijnlijke constatering.
Het amendement trekt de grens voor gereguleerde woningen op tot 142 punten. De grens lag in Amsterdam tot nu bij 121 punten. Hiermee gaat Amsterdam aansluiten bij de landelijk vastgestelde liberalisatiegrens; een vereenvoudiging van de regels dus.
Waarom is dit goed voor u als (toekomstige) huurder?
Ieder huis heeft woonpunten. Tot nu toe is het maximum woonpunten dat je aan een huis kan toekennen gesteld op 121 punten voor woningen, die daardoor vallen onder gemeentelijke toewijzingsregels. Duizenden particuliere huurwoningen vielen buiten de reikwijdte van gemeentelijke toewijzingsregels, want die komen boven die puntengrens uit.
Zonder aanpassingen zouden van 75.000 woningen de huurprijzen zodanig stijgen dat ze voor veel starters en middeninkomens onbereikbaar zouden worden.
Omdat de woningen tussen 121 en 142 punten nu onderdeel worden van de voorraad waarvoor de nieuwe Woonruimteverdeling gaat gelden, wordt het weglekken van huurwoningen door de plannen van minister Donner voor een deel gecompenseerd.
Ook trekt het amendement de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning op naar € 43.000. Daarmee kunnen de middeninkomens, een groep die nu in de knel zit, aanspraak maken op de sociale huurwoningen in de particuliere sector. Dat geldt ook voor de 10% aan woningen die corporaties nog vrij mogen toewijzen.
Met name in Amsterdam dreigde deze groep in de knel te komen omdat zij te veel verdienen voor een huurwoning, maar te weinig verdienen om een huis te kopen.
De gemeenteraad heeft een goed besluit genomen, waardoor in Amsterdam ook de komende jaren voldoende betaalbare huurwoningen beschikbaar blijven.
Wie vandaag voor de huurders koos, kan tevreden zijn.