1 september 2011

Lodewijk Asscher: opeenstapeling rijksbezuinigingen bedreigt duizenden gezinnen

Volgens Lodewijk Asscher leidt de rücksichtloze bezuinigingsdrift van het kabinet-Rutte tot grote problemen voor duizenden Amsterdammers. Voor niet minder dan 9000 jongeren dreigt een wegglijden in de misdaad, duizenden jongeren met een beperking komen in een armoedeval en zeker 4000 gezinnen raken in ernstige moeilijkheden. Lodewijk wil dat het kabinet erkent dat het is doorgeslagen en met oplossingen komt, zo schrijft hij in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Het grote probleem is dat het kabinet niet verder kijkt dan de rekenmachine bij het bepalen van beleid. Dankzij dit koele zakjapannerbeleid worden er zonder nadenken maatregelen op maatregelen gestapeld. Dat resulteert in vele bezuinigingen en kortingen die dezelfde groep meerdere keren fors raken, zo blijkt uit berekeningen die Lodewijk als wethouder van Financiën liet maken.

Dat heeft voor hele gezinnen enorme financiële gevolgen, zodanig dat acute problemen dreigen. Ze kunnen geen kant uit. Dankzij de forse bezuinigingen die het Rijk de gemeente oplegt kan de gemeente niet of nauwelijks bijspringen zonder tegelijkertijd andere, net zo belangrijke zaken in gevaar te brengen.

Sociale cohesie bedreigd
Amsterdam probeert al jaren met de grootst mogelijke moeite het sociale bindsel in de stad bijeen te houden. Zo zijn jongens met een licht verstandelijke handicap, die eerder het criminele pad op dreigden te gaan of juist al een criminele achtergrond hebben, nu met een bijzondere financiële regeling nu bijvoorbeeld aan het werk als vakkenvullers in supermarkten.

Eén van die supermarkten wordt door Asscher zelf bezocht, en hij schrijft in zijn brief dat het wegbezuinigen van regelingen de supermarkt ertoe zal drijven deze jongeren weer te ontslaan. De kans dat die jongeren weer terugvallen in de criminaliteit is groot en dan zijn jaren van inspanningen voor niets geweest, aldus Lodewijk.

Noodfonds
Lodewijk wil dat het kabinet een minister aanwijst die zich bezig gaat houden met de problemen die deze regering creëert in niet alleen Amsterdam, maar in heel Nederland. Want Amsterdam is vast en zeker niet de enige gemeente die door deze losgeslagen bezuinigingsdrift wordt geraakt.

Indien het kabinet blijft vasthouden aan het in problemen brengen van mensen omwille van de bezuinigingen, dan wil Lodewijk dat een noodfonds wordt opgericht dat Amsterdam en andere gemeenten in staat stelt de meest ernstige gevolgen van het kabinetsbeleid te verzachten.