10 augustus 2011

Ook stadhuis moet mensen met beperking werkplek bieden.

De PvdA heeft met Groenlinks en SP wethouder Carolien Gehrels gevraagd om meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen op het stadhuis. Het initiatief van de 3 partijen moet ertoe leiden dat mensen met een arbeidsbeperking, waaronder jongeren met een lichte verstandelijke handicap de cateringactiviteiten op het stadhuis deels gaan verzorgen. Het initiatiefvoorstel gaat uit van een zogenaamde onderhandse gunning aan een organisatie voor sociale werkvoorziening. Dat betekent dat bij het aangaan van een nieuw contract geen openbare aanbesteding hoeft plaats te vinden maar dat de gemeente besluit dat het deze opdracht rechtstreeks aan de werknemers van de sociale werkvoorziening gegund zal worden.

Het huidige contract voor de catering van de gemeente Amsterdam loopt in 2012 af. Ondanks de zogeheten sociale paragraaf die in dit contract is opgenomen, zijn hier weinig banen voor deze kwetsbare doelgroep uit voortgekomen. Daarom willen SP, PvdA en Groenlinks dat de volgende cateraar mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen uit het speciaal onderwijs inzet.

In Amsterdam zijn ruim 10.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking. Tot voor kort kon deze groep redelijk eenvoudig instromen in een sociale werkvoorziening of met een Wajong-uitkering begeleiding krijgen op zoek naar een baan. Afgelopen jaar zijn de vooruitzichten van deze kwetsbare jongeren ernstig verslechterd. Ook de kabinetsbezuinigingen op de sociale werkplaats maken deze groep extra kwetsbaar. PvdA, SP en Groenlinks hopen met dit voorstel ook een aantal van deze mensen met een arbeidsbeperking, waaronder jongeren, een plek op de arbeidsmarkt te bieden.