15 juli 2011

Kadernota: Corporaties onder toezicht bij overleg huurders

De gemeente Amsterdam gaat erop toezien dat woningbouwcorporaties gedegen overleggen met huurders alvorens de corporaties overgaan tot zware werkzaamheden. Het mag wat de PvdA betreft niet meer gebeuren dat corporaties ondanks steekhoudende bezwaren van huurders zonder meer tot ingrijpende renovaties en zelfs sloop en nieuwbouw overgaan.

De gemeenteraad stemde tijdens de behandeling van de Kadernota in met de Overlegwet-motie, die moet voorkomen dat huurders ernstig benadeeld worden door woningbouwcorporaties. Het afgelopen jaar kwam meerdere keren in het nieuws hoe huurders soms met behulp van wankele argumentatie hun huizen uit werden gezet.

In meerdere gevallen werden de corporaties, na soms langdurige bezwaarprocessen en publieke roep om hulp via de media, uiteindelijk teruggefloten. Niet zelden bleek de onderbouwing van de corporaties om over te gaan sloop (en dus uitzetting van de huurders) niet erg stevig.

Er is een wet die sinds 1 januari 2009 dit soort problemen moet voorkomen: de Wet op het overleg huurders-verhuurder (in het kort de Overlegwet genoemd). Het toezicht op de naleving van deze wet laat te wensen over, zo constateert de PvdA. Daarom draagt de PvdA de gemeente op om met een voorstel te komen hoe vanuit de gemeente het toezicht georganiseerd kan worden opdat problemen tussen woningbouwcorporaties en huurders kunnen worden tegengegaan.