15 juli 2011

Kadernota: 5000 banen erbij voor Amsterdam

Amsterdam staat voor grote uitdagingen. Behalve op de uitkeringen wordt door de regering bezuinigd op middelen die de stad nodig heeft om mensen aan het werk te krijgen. Tegelijkertijd groeit de Amsterdamse economie weer en kunnen sommige sectoren in de stad geen mensen vinden, hoewel er genoeg werkzoekenden zijn. Alle reden dus om ondernemend Amsterdam te helpen meer vacatures te vervullen.

Het gaat er dan om aanbod op de arbeidsmarkt aan te laten sluiten op het werk. Het opleidingsprofiel van mensen die werk zoeken komt niet altijd overeen met de eisen die worden gesteld bij het vervullen van vacatures. Met de aantrekkende economie wordt dat probleem alleen groter. Die mismatch tussen vraag en aanbod moet daarom nu aangepakt worden.

De PvdA wil voor deze mismatch tussen vraag en aanbod geld beschikbaar stellen. Dit kan via het Amsterdams Investering Fonds (AIF), dat met €18,5 miljoen NUON-gelden uit het resultaat van de jaarrekening 2010 werd aangevuld, maar ook door andere middelen aan te wenden.

Woorvoerder economie Liselore van der Heijden: “Zo’n investering fungeert dan als vliegwiel om de Amsterdamse economie aan de basis te versterken”. Dit kan door de intensieve samenwerking te zoeken met partners in de economische sector als de Economic Development Board Amsterdam (EDBA), uitzendondernemingen en ondernemers.

Van der Heijden: “Uit gesprekken blijkt dat ondernemers bereid zijn mee te werken aan creatieve oplossingen. Door met hen en de kennisinstellingen samen te werken moet het lukken om de mismatch te verkleinen en 5000 mensen aan het werk te krijgen. Bovendien sluit het aan bij de stimulering van het topsegment van de Amsterdamse economie”.

Het 5000 banenvoorstel werd in de gemeenteraad aangenomen bij de behandeling van de Kadernota 2012, waarin de gemeenteraad de uitgangspunten voor de Amsterdamse gemeentebegroting 2012 vastlegt.