22 juni 2011

PvdA-visie op Kadernota 2012: bezuinigen met een hart

Het is de intentie van dit college van PvdA, Groenlinks en VVD om de schade die Amsterdam vanuit Den Haag berokkend wordt zoveel mogelijk te dempen. Dat lukt niet overal en niet altijd. Er moeten moeilijke afwegingen gemaakt worden. Maar de coalitiepartijen zijn het eens dat de gevolgen van de harde bezuinigingen van de rechtse regering niet uitsluitend bij de meest hulpbehoevenden moeten neerkomen.

De economie moet versterkt want een sterke stadseconomie leidt tot werk, werk leidt inkomen, en inkomen leidt tot verheffing uit bijstand en werkloosheid. Maar om te groeien moet je niet alleen maar snoeien, want dan hak je misschien het verkeerde weg, zoals dit kabinet doet. Dan is het beter om niet te stoppen met bewateren en bemesten en dat efficiënter te doen door hervormingen.

Het succes van dit beleid heeft Amsterdam de afgelopen jaren bewezen, want de werkloosheid nam af, de werkgelegenheid nam toe, het aantal bedrijven nam toe en de Amsterdamse economie groeide. Iets om heel erg trots op te zijn, en dat zijn wij dan ook.

Laten we die successen de komende jaren voortzetten.

Hieronder kunt u mijn speech downloaden in een handzaam Acrobat .pdf-formaat.