14 juni 2011

Voorlopig geen afschot damherten in Waterleidingduinen

De PvdA wil een duurzame en veilige leefomgeving voor mens en dier in en rondom de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Daarom is een goed beheer van het wild in de duinen, zoals damherten, van groot belang. Er moeten wat de PvdA twee dingen gebeuren om dat te realiseren.

Ten eerste moeten zo snel mogelijk de lang beloofde hoge hekken geplaatst worden rondom het gebied. Dit moet in 2012 klaar zijn. Er is in 2006 al besloten tot het plaatsen van zulke hekken, maar daar is het op bepaalde gevaarlijke plekken niet van gekomen. Dit door problemen met het wijzigen van bestemmingsplannen in de gemeente Bloemendaal. Daardoor is het wachten op het eerste verkeersongeluk met fatale gevolgen op de wegen die langs het duingebied lopen.

Als de hekken uiteindelijk niet leiden tot een beperking van overlast maar tot voortduren van onveilige situaties, moet – ten tweede – alsnog worden overgegaan tot beheer van de populatie. Dat kan dan door afschot van de zieke en zwakke dieren om de populatie beheersbaar te houden. Dit is dan noodzakelijk. Herten zullen sneller buiten het gebied voor overlast zorgen als er in het gebied te weinig voedsel is door de aanwezigheid van te veel soortgenoten. Ook kan afschot noodzakelijk zijn om grotere problemen met de uitdijende damhertenpopulatie te voorkomen.

Daar komt bij dat de PvdA niet wil dat vlees van eventueel afgeschoten damherten in het commerciële circuit terecht komt. Woordvoerder Ger Jager: ”Wij betreuren eventuele afschot maar erkennen dat het noodzakelijk kan zijn in een dichtbevolkt land waar zowel mens als dier gezond en veilig moeten kunnen leven. Als er al afschot plaats zal vinden, dan gebeurt dat door eigen beheerders, niet door jagers. ”