10 juni 2011

Kadernota: bezuinigen met een hart

De PvdA fractie in de gemeenteraad van Amsterdam is geschrokken van de optelsom van bezuinigingen van deze regering die op de meest kwetsbare groepen worden afgewenteld. De gemeente wordt gedwongen tot een extra bezuinigingsopgave van structureel 250 tot 273 mln, waarvan 87 mln in het sociale domein in 2012 en 113 mln in 2013-2015.

Compensatie van deze kaalslag is maar voor een deel mogelijk. De PvdA steunt de voorstellen van het College hiertoe, maar is bezorgd over de uitvoering van de hervormingen die hiervoor nodig zijn. De PvdA zal aan het College daarover vragen stellen bij de behandeling van de kadernota. Samenbrengen, efficiënt coördineren en kwaliteit van ondersteuning aan en begeleiding naar werk van kwetsbare groepen staan daarbij centraal.

De PvdA fractie is blij te zien dat deze coalitie van Groen Links, VVD en PvdA bereid en in staat is de mate en het tempo van bezuinigingen van het kabinet Rutte enigszins te compenseren. Dat dit voor de cultuur en voor het openbaar vervoer niet meer mogelijk is gebleken betreurt de PvdA. De omvang van die bezuinigingen zijn een bedreiging van de economische ontwikkeling van de stad en van de regio. Het handhaven van de peiler economie in het Amsterdamse Investeringsfonds kan dat niet compenseren. Met onze coalitiepartners zullen we ons in Den Haag blijven verzetten tegen deze voorstellen.