9 juni 2011

15 juni discussie avond: ‘Arabische Lente: een roep om democratie’

De Arabische Lente lijkt een wonder. Wie had dit vorig jaar gedacht? Vele burgers in Tunesië, Egypte, Libië, Syrië en al die andere landen in Noord-Afrika hebben de moed opgevat te strijden voor hun rechten: hun burger- en mensenrechten. Dictators en hun handlangers druipen af of worden verslagen. Andere alleenheersers maken gebaren naar hun volk, in de hoop hun tijd te rekken. Burgercomité’s worden gevormd. De eerste vrije verkiezingen vinden al plaats.

Vele Europeanen voelen zich op het verkeerde been gezet. De angst voor de islam en voor de moslims blijkt gebruikt om de macht van Westerse mogendheden in stand te houden, waarbij de toegang tot oliebronnen een belangrijke factor is. Inmiddels gaan ook landen in het Westen overstag en steunen de strijd van opstandelingen, rebellen, kortom vele gewone burgers tegen de oude regimes. Militaire interventies van de NATO zijn daarbij tijdelijk, mogen we hopen.

De Arabische burgers, die strijden voor mensenrechten en democratie kennen hun eigen kracht. Dat is inmiddels gebleken. Dankzij de vele media is hun strijd ook onze strijd. Vele Amsterdammers leven mee. Omdat er familiebanden zijn, omdat vrienden daar wonen en werken, omdat Amsterdammers nou eenmaal ook wereldburgers zijn. We willen er allemaal ook meer van weten. Vandaar een discussie-avond in Amsterdam-Noord met sprekers die met hun benen in beide werelden staan.

De gebeurtenissen in de Arabische wereld laten ook Amsterdammers niet onberoerd – niet alleen vanwege de vrijheidsdrang die spreekt uit de dappere pogingen van grote groepen in Noord Afrika en het Midden Oosten om zich te ontworstelen aan de jarenlange dictatuur, maar ook vanwege de impact die dit heeft op de beeldvorming over moslims en Arabieren. Het huidige kabinet mist visie en daadkracht. Nederland heeft nogal wat geloofwaardigheid verloren door de inbreng van de PVV.

De PvdA-afdeling Noord wil op 15 juni aandacht besteden aan dit thema, juist ook vanwege de verbondenheid van verschillende gemeenschappen in Noord met de beweging in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
U bent van harte uitgenodigd op 15 juni om 20.00 uur in
Buurthuis de Meeuw
Motorwal 300
1021 PH Amsterdam Noord.

– Rachida Azough is debatleider
– Fouad Sidali is journalist-publicist
– Petra Stienen is schrijfster van ‘Dromen van een Arabische Lente’ en freelance adviseur
– Mustapha Oukbih is buitenlandredacteur van de NOS en voormalig correspondent Midden _Oosten.