31 mei 2011

Een televisiezender voor Groot Amsterdam

AT5 heeft veel betekenis voor veel Amsterdammers. De zender biedt een venster waardoor zij de gehele stad kunnen bekijken. Hierdoor voelen we ons meer verbonden met Amsterdam en met elkaar.

De zender zette de afgelopen jaren een huzarenstukje neer. Het deed wat een rijke zender als RTV Noord-Holland doet, maar dan met ongeveer een derde van het geld dat RTVNH krijgt van de provincie. Maar de financiële rek is er nu echt uit bij de zender.

De belabberde situatie van AT5 leidde er in december 2010 toe dat de gemeenteraad besloot een investeringsimpuls in de zender te stoppen. Voor 2011 en 2012 kreeg de zender een miljoen extra, om daarmee de positie te versterken. Dat zou moeten leiden tot meer reclame-inkomsten en lucratieve samenwerking met andere mediapartijen, waardoor de zender vanaf 2013 minder afhankelijk zou worden van publiek geld, zo was de gedachte. Maar de investeringen vanuit de gemeente blijken onvoldoende.

In de meest recente prognoses geeft AT5 aan een meerjarige investering van €5 miljoen per jaar nodig te hebben om een betekenisvolle en spraakmakende nieuwszender voor de stad te kunnen zijn. Want er is veel mis, vervangingsaankopen en investeringen in technologie zijn noodzakelijk. Jarenlang financieel anorexiabeleid heeft diepe sporen achtergelaten. Materiaal is stuk of te oud, en dat straalt af op de kwaliteit.

Maar het bedrag van €5 miljoen is een fikse tegenvaller. Want Amsterdam zit in een periode van flinke bezuinigingen en daar komen nog eens rijksbezuinigingen overheen. Er is gewoon geen geld om aan de financiële noden van AT5 te kunnen voldoen.

De vraag die dan rijst is of AT5 haar hand niet overspeelt. Vraagt de zender niet gewoon te veel aan de gemeente? Zouden andere partijen de Amsterdammers meer kunnen bieden voor minder geld? Eind 2010 gaf RTV Noord Holland aan voor €2 miljoen per jaar een Amsterdamse nieuwszender te kunnen bieden, getiteld A10. Onduidelijk is wat de kijker daarvoor terugkrijgt. Zal A10 in staat zijn om net zoveel kijkers aan zich te binden als AT5? In 2010 keek bijna tweederde van de Amsterdammer regelmatig (in ieder geval een paar keer per week) naar AT5, terwijl het bereik van RTV Noord Holland op 21 procent lag.

Nieuwe initiatieven
Inmiddels willen andere partijen de taak van AT5 overnemen. In de media werden onder andere de namen van het Parool, TUVALU en AVRO genoemd. Maar ook zij maken dan aanspraak op geld van de gemeente. Hoeveel gemeentegeld deze partijen nodig denken te hebben en wat ze daarvoor leveren, is nog onduidelijk.

De kans is echter groot dat ze de door AT5 geraamde €5 miljoen zullen benaderen. Want tijdens een recente hoorzitting werd duidelijk dat een kwalitatief volwaardige Amsterdamse zender behoorlijk veel publieke financiering nodig heeft, omdat het afzetgebied relatief klein is en de commerciële inkomsten daardoor beperkt. Schattingen voor de benodigde subsidie liepen uiteen van 4 tot 6 miljoen.

Op afstand
Bijkomende moeilijkheid is dat de gemeenteraad niet gaat over de inhoud van onze lokale nieuwsvoorziening. De onafhankelijkheid van de media is terecht geborgd in onze mediawet. Het is dan ook niet de gemeenteraad, maar het Programma-bepalend Orgaan van Salto dat bepaalt wie de nieuwsuitzending voor de Amsterdamse lokale zender verzorgt. Dat maakt het wel lastig om een goede afweging te maken over datgene waar wij als gemeenteraad wel over gaan: het geld.

Hoeveel geld moeten we uitgeven om verzekerd te zijn van een kwalitatief goede nieuwsvoorziening voor onze Amsterdammers, zonder dat we de plannen inhoudelijk kunnen beoordelen?

Als we in de toekomst een volwaardige, kwalitatief goede nieuwszender met een zwaar accent op Amsterdams nieuws willen behouden, dan zullen we alternatieve financieringsbronnen moeten aanspreken. De meest voor de hand liggende financiering is het provinciebudget voor regionale zenders. Nu wordt dit volledige budget, €15 miljoen per jaar, door de provincie besteed aan RTV Noord-Holland, dat eerder interesse toonde in AT5.

Alternatief

In Zuid-Holland doen ze het anders. Daar hebben zowel Den Haag als Rotterdam beide hun eigen regionale zender, respectievelijk Omroep West en RTV Rijnmond. Die verslaan het nieuws niet alleen in de steden, maar ook ver daarbuiten. Gek genoeg hebben de tweede en de derde stad van Nederland dus wel hun eigen regionale omroep, maar de hoofdstad niet.

Is het niet logischer dat in de provincie Noord-Holland ook een tweede regionale zender komt, naast RTVNH? Met haar oude plannen voor AT5 – A10 genaamd – gaf RTVNH eigenlijk al toe dat de huidige dekking van RTVNH in Amsterdam te beperkt is. Tegelijk bereikt AT5 ook veel mensen buiten de Amsterdamse stadsgrenzen en is het dus in wezen al een regionale zender voor de regio Amsterdam. Met een evenredig deel van het provinciale budget voor een Amsterdamse Regionale Omroep, kunnen de bewoners in en rondom Amsterdam verzekerd blijven van hun eigen nieuwskanaal met Amsterdams accent.

(Dit artikel verscheen ook in Het Parool van 31 mei 2011.)