30 maart 2011

College omarmt PvdA voorstellen kinderopvang

Wethouder Lodewijk Asscher heeft op uitstekende wijze nieuwe ideeën over kinderopvang tot concrete plannen uitgewerkt. Ideeën die de Partij van de Arbeid in oktober 2009 voorlegde in een initiatiefvoorstel over kinderopvang.

Hierdoor komt er meer plek voor kinderopvang in de vorm van crèches en na- en buitenschoolse opvang. Het initiatiefvoorstel werd destijds ingediend door Manon van der Garde en Yman Mahrach.

De voorgestelde plannen op een rij:

1. In nieuwbouw wordt bij de planning en het ontwerp al rekening houden met de speciale vereisten van een kinderopvang-voorziening. Nu is dat nog niet altijd het geval, waardoor kinderopvang niet in bestaande, lege ruimte mogelijk is;

2. Sportfaciliteiten worden opengesteld voor buitenschoolse opvang;

3. Waar knelpunten zijn die de oprichting van kinderopvang-voorzieningen tegenhouden (zoals regel- en wetgeving), worden die knelpunten pro-actief opgelost;

4. Er komt een onderzoek naar wachtlijsten in de kinderopvang om in kaart te brengen hoe de behoefteverhoudingen liggen tussen kinderopvang (crèches voor jonge kinderen) en buitenschoolse opvang. Nu is nog onduidelijk waar de meeste behoefte ligt;

5. Procedures waarmee bestaande kinderopvang-ruimte kan worden uitgebreid, zullen worden versneld;

6. Dubbelgebruik van klaslokalen voor kinderopvang of naschoolse opvang wordt meer mogelijk gemaakt;

7. De gemeente introduceert Kinderopvangkaart.nl, een site waar ouders informatie kunnen krijgen over de kwaliteit van de kinderopvang in hun buurt;

8. Er wordt een handvest kwalitatieve kinderopvang tussen gemeente en kinderopvang-organisaties getekend om kwalitatief hoge kinderopvang te realiseren.

Ook wordt naschoolse opvang voor kinderen met een beperking gestimuleerd. Voor deze kinderen zijn op dit moment niet of nauwelijks voorzieningen voor buitenschoolse opvang aanwezig in de stad.

Naast dit alles komt er een speciaal voor Amsterdam opgerichte task force onder leiding van Ina Brouwer. In deze task force komen partners uit de kinderopvang, schoobesturen, werkgevers, werknemers en ouders.

“De plannen worden breed gesteund in de gemeenteraad. Dankzij deze steun en de concrete plannen vanuit het college wordt er eindelijk actie ondernomen om de wachtlijsten in de kinderopvang te verkorten. Het wordt meer ouders makkelijker gemaakt om deel te nemen aan de arbeidsmarkt, en de kwaliteit van kinderopvang gaat omhoog”, aldus PvdA-raadslid Marjolein Moorman.