18 maart 2011

Follow-up JAA! Highschoolbattle

Raadslid Maarten Poorter keek terug met jongeren op de JAA! Highschoolbattle uit november. In de wedstrijd streden 4 Amsterdamse scholen om het best bekeken youtube filmpje over cannabis- en alcoholmisbruik. Wat hebben de jongeren over het probleem meegekregen en hebben zij nog tips voor de gemeente?

De opdracht aan de scholen was simpel: zorg ervoor dat op een creatieve ludieke manier een duidelijke boodschap over cannabis- en alcoholmisbruik overgebracht wordt. De leerlingen deden dat meestal door het uitvoeren en filmen van flashmobs door de gehele stad.

Maarten Poorter, die erg benieuwd was naar de ideeën van leerlingen over hoe drugsvoorlichting verbeterd kan worden, organiseerde een follow-up gesprek.

Wat kan de Gemeente doen? Enkele tips uit de mooie lijst die de PvdA van de jongeren kreeg:

– Coffeeshops strenger deurbeleid: naar 21 jaar. Hoewel de minimumleeftijd wettelijk 18 jaar is, schrikt een bordje met een minimumleeftijd van 21 jaar af. De gemeente kan met coffeeshops in gesprek gaan om hen er vrijwillig toe te bewegen de minimumleeftijd van hun coffeeshop naar 21 jaar te verhogen.

– Coffeeshop direct sluiten wanneer ze betrapt worden op het verkopen van drugs aan jongeren onder de 18 jaar. Dit schept duidelijkheid.

– De gemeente zou een samenwerking met scholen moeten aangaan. Scholen (directie/docenten) staan in direct contact met jongeren. Als zij het signaal ontvangen dat coffeeshops of horecagelegenheden drugs/drank verkopen aan jongeren onder de 16/18 jaar zouden zij dit door moeten geven aan de gemeente.

– Cafés/restaurants verkopen makkelijk alcohol aan jongeren. Volgens enkele jongeren heeft het effect om vaker (hogere) boetes uit te delen aan zowel de verkoper als de jongere die het koopt.