17 maart 2011

PvdA: meldpunt geweigerde hypotheken

Banken weigeren vaak nog steeds hypotheken te verstrekken aan mensen die een huis met particulier erfpacht willen kopen. Hierdoor kunnen naar schatting ruim 100.000 huizenbezitters in Nederland, waaronder duizenden in Amsterdam, hun woning niet verkopen. Het meldpunt moet er volgens Mulder toe leiden dat de problemen worden opgelost.

Het raadslid stelt dat een reeks factoren de uitvoering van de in Amsterdam tussen banken en gemeente gemaakte afspraken bemoeilijkt. Die afspraken houden in dat de gemeente de particuliere erfpacht overneemt, of dat – wanneer dit niet kan – de bank toch een hypotheek verstrekt. Makelaars en hypotheekadviseurs zijn niet allemaal even goed op de hoogte van de gemaakte afspraken rond de particuliere erfpacht, banken informeren klanten niet altijd over de afspraken, en de uitingen van banken zijn ook niet altijd in lijn met de boodschap die zij behoren te communiceren over de afspraken over particuliere erfpacht.

“Banken doen te weinig, ondanks eerder gemaakte afspraken. Wij willen dat de gemeenteraad een beter inzicht krijgt in de zaak, zodat de raad ook beter kan controleren of de banken hun afspraken nakomen. Wij hebben nu signalen dat zij dit nog niet doen, straks kunnen gedupeerden het melden bij het meldpunt en kunnen wij ermee aan de slag”, aldus Michiel Mulder.

Het voorstel is op woensdag 16 maart aangenomen door de gemeenteraad.