28 februari 2011

Betaalbaar wonen voor iedereen

Het manifest “Betaalbaar wonen voor iedereen”, dat zaterdag werd gelanceerd door Job Cohen, gaat in op een viertal hoofdproblemen in de huidige woningmarkt. Waar het kabinet de villabelasting in stand wil houden en bezuinigt op de huurtoeslag voor ouderen, wil de PvdA met alle partijen in de woningmarkt aan de slag voor een eerlijkere keuze.

Het gaat niet goed met de woningmarkt en met de woningbouw in Nederland. Er zijn te weinig betaalbare woningen voor mensen met modale inkomens en voor starters. De PvdA wil betaalbaar wonen en de werkgelegenheid in de bouw weer voorop stellen. Dit is de kern van het manifest “Betaalbaar wonen voor iedereen”.

De huidige woningmarkt wordt volgens de PvdA gekenmerkt door :

  • onbetaalbare woningen voor modale inkomens en starters
  • grote vraag naar woningen in steden, vraaguitval in krimpregio’s
  • Toenemende werkloosheid en faillissementen
  • Inefficiënte regelgeving, belastinguitgaven en subsidies.

In het manifest presenteert de PvdA een aantal maatregelen die genomen moeten worden om weer te investeren in betaalbare woningen, om de doorstroming op de woningmarkt weer op gang te brengen, om starters en middeninkomens weer een kans op de woningmarkt te geven en om duizenden bouwvakkers en werknemers in de toeleveringsbedrijven weer aan het werk te helpen.

Download hier het manifest