25 februari 2011

Hereiking Sociaal Domein

Bij de eerste expertmeeting stond effectmeeting centraal. Hoe kan de effectiviteit van de dienstverlening in het sociale domein concreter gemaakt worden? Twee methoden zijn verder uitgelicht. De SROI-methode (Social Return On Investment) en de Viermethoden-aanpak die stadsdeel Oost hanteert.

De SROI-methode probeert de doelen zo concreet mogelijk te maken aan de hand van een kwantitatieve maatstaf bij de bepaling van de maatschappelijke impact van een investering.

De Vier-methoden-aanpak bestaat uit:
– Enquête onder de deelnemers
– Doelgroep-bereik-analyse
– Partnerinterviews
– Scan van leefbaarheidenquêtes

De tweede expertmeeting ging over werken aan meer ruimte voor eigen kracht en netwerkburgers. Het doel van de bijeenkomst was: te bekijken hoe de eigen kracht van burgers beter benut kan worden. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van Aat Francissen met De Kanteling, Lineke Joanknecht Het belang van eigen kracht en Nico de Boer Welzijn nieuwe stijl voorbij en het ontwerpen van nieuwe werkpraktijken probeerden we hier achter te komen.

De laatste expertmeeting trachtte sociale cohesie te koppelen aan maatschappelijke opgaven. Door te leren van burgerinitiatieven, zoals The Art of Management van Noud Verhave en Diane Elshout, kickboksen in The Clutch van Sadik Kaynac en de SOOP vertegenwoordigd door Aaltje Scheffer , werd gekeken hoe burgers gestimuleerd kunnen worden tot het nemen van initiatief en welke infrastructuur daarvoor nodig is.

Voor meer uitleg en inhoud kunt u de startnotitie hier bekijken