17 februari 2011

VVD’er Werner Toonk: Winkels blijven gelukkig gewoon open op zondag.

Deelraadslid Floris Vels blogt over de koopzondagen en nodigt me uit om commentaar te geven. Graag maak ik van die gelegenheid gebruik. Vels vindt het raar dat ik in december 2008 besloot om af te treden op het dossier winkeltijden, terwijl de landelijke VVD nu tegemoet komt aan het standpunt van de christelijke partijen. Dat kan ik me goed voorstellen, het is immers al weer even geleden en Vels lijkt een aantal cruciale details vergeten.

Hoe zat het ook al weer? In het voorjaar 2008 startte ik de discussie over vrije openingstijden op zondag in Amsterdam Oud-West. Ik was en ben daar een groot voorstander van. Voor de zomer bracht het bestuur het voornemen naar buiten om alle winkels in Oud-West toe te staan om op zondag hun deuren te openen. Uit enquêtes bleek dat de buurt verdeeld was, maar een meerderheid van de bewoners én van de ondernemers was uitgesproken voorstander. Ook de ondernemersverenigingen, Kamer van Koophandel, MKB-Amsterdam, het gemeentebestuur (bestaande uit PvdA en Groen Links) en Koninklijke Horeca Nederland steunden het voorstel.

Vels vond het daarentegen maar niets. Als fractievoorzitter van PvdA in Amsterdam Oud-West blokkeerde hij met zijn fractie het voorstel van het bestuur. En hij ging graag nog een stap verder. Vels stelde dat het bestuur de winkels op de Overtoom die al meer dan tien jaar op zondag open waren moest sluiten.

En dat ging mij te ver. Ik had inderdaad klip en klaar gezegd dat ik als liberaal geen deuren zou sluiten bij ondernemers die al meer dan tien jaar op zondag hun brood verdienden. Als de PvdA dat persé wilde, dan moesten ze een andere bestuurder zoeken. En zo ging het. Vlak daarna werd het stadsdeel gecorrigeerd door de stedelijke PvdA en uiteindelijk konden de winkels op zondag gewoon open, zoals ik voorstelde.

Ik hield destijds vast aan het principe dat ik hardwerkende mensen niet wil verbieden om gewoon hun waren te verkopen, ook niet op zondag als ze dat al meer dan tien jaar ongestoord doen. Wat er nu speelt op landelijk niveau is compleet een andere situatie. Natuurlijk vind ik het jammer dat het kabinet niet zonder meer alle gemeenten de mogelijkheid geeft om winkels op zondag hun deuren zonder meer te laten openen. Maar dat daar wat voorwaarden aan gesteld worden en dat daarmee tegemoet gekomen wordt aan een substantieel deel van de regeringspartijen, dat vind ik niet gek. Dat past bij het poldermodel dat Nederland sinds jaar en dag hanteert. Voor zover mij bekend gaat het in ieder geval niet zo ver als wat Vels wilde destijds, en kunnen ook nu de ondernemers op de Overtoom gewoon open blijven.