8 februari 2011

Geef de bewoners van de Platanenweg geen valse hoop

@font-face { font-family: “Arial”;}@font-face { font-family: “Calibri”;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

De PvdA is ontstemd over de valse hoop die de SP fractie in Amsterdam Oost geeft aan de bewoners van de Platanenweg. De SP houdt de bewoners voor dat de stadsdeelraad de macht heeft om Stadgenoot te dwingen om deze bewoners een vast huurcontract te geven, of anders een urgentieverklaring. Dat kán de deelraad niet afdwingen, sterker nog, het is illegaal. Als bewoners met een tijdelijk huurcontract vijf jaar lang gehuurd hebben, dan is het einde oefening. Zo steekt de wet in elkaar. Daar kan de deelraad niks aan veranderen. De antikraak-contracten die nu gelden tussen Stadgenoot en de bewoners geven ook geen enkele huurbescherming. Ook daaraan kan de deelraad niks veranderen, zo zit de wet in elkaar. Wat kan het Stadsdeel dan wel?

Stadgenoot wil de flats aan de Platanenweg niet leeg laten staan totdat er wordt gesloopt. Stadgenoot wil de flats via zogenaamde campuscontracten verhuren aan studenten. Voor campuscontracten moet het stadsdeel een positief advies geven aan de dienst zorg en samenleving. Voor dat positieve advies heeft de deelraad, ook de SP, geëist van Stadgenoot dat er maatwerk wordt geleverd aan de huidige bewoners zodat deze niet op straat komen te staan. De doelstelling is dat voor elke bewoner een woning wordt gevonden maar de bewoners hebben hierin ook een eigen verantwoordelijkheid. Als de huidige bewoners niet in staat zijn om via hun opgebouwde woonduur of wachttijd op korte termijn een woning te vinden via bijvoorbeeld Woningnet, dan moet Stadgenoot gaan helpen bij het vinden van een andere woonoplossing. Niemand komt zomaar op straat te staan.

“ De SP voert symboolpolitiek over de ruggen van de bewoners van de Platanenweg. Eisen dat bewoners met tijdelijke contracten ineens een vast contract moeten krijgen schept valse hoop. Dat kan de deelraad niet afdwingen. Ik neem dat de SP heel kwalijk. Het klinkt mooi voor de bühne, maar de bewoners schieten er niks mee op. Met de afspraken zoals ze nu liggen zijn ze wel geholpen omdat Stadgenoot zich heeft gecommitteerd aan maatwerk voor elke bewoner en daar houden we Stadgenoot aan.” Aldus woordvoerder Meint Helder.