4 februari 2011

PvdA tevreden met ‘Bouwen aan de stad II’ dankzij aandacht voor middeninkomens

De PvdA is tevreden over Bouwen aan de Stad II, het akkoord wat Amsterdam gesloten heeft met de woningcoporaties. Er worden de komende tien jaar 24.000 tot 36.000 woningen gebouwd, waarvan 30% sociale huur. De middeninkomens kunnen makkelijker een koopwoning bemachtigen met behulp van Koopgarant en er komen meer huurwoningen in de prijsklasse tot 930 euro.

Door nieuwe Europese regelgeving dreigt in Amsterdam een grote groep bewoners tussen wal en schip te raken omdat zij te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig om in Amsterdam een huis te kopen. In BadSII zijn afspraken gemaakt om voor deze groep meer woningen beschikbaar te maken door verhuur van grotere woningen en verkoop van 5000 woningen met koopgarant. De PvdA is een groot voorstander van koopgarant, een ‘sociale koop’ variant waarmee kopers met een smalle beurs ook een huis kunnen kopen.

PvdA-woordvoerder Hans Weevers: “Ik vind het een fantastische prestatie dat in deze tijd waarin de corporaties lijden onder de recessie en een kabinet dat geen geld wil steken in grote steden (Vogelaar gelden) wij er in Amsterdam met gemeente, huurders en corporaties toch uitgekomen zijn. Zo kunnen we woningen blijven bouwen voor lage en midden inkomens. Gelijktijdig zorgen we voor doorstroming en een groter aanbod voor gezinnen, middeninkomens en andere doelgroepen. Het is een mooi afgewogen pakket maatregelen met een goed resultaat”

De aanbieding- en verkoop afspraken gelden tot 2014 en zijn samengevat in “Bouwen aan de Stad II”. De komende jaren mogen corporaties 30.000 woningen verkopen (5000 in de vorm koopgarant). De corporaties mogen meer woningen in het gebied centrum en zuid (marktgebied 1) verkopen. Met deze opbrengsten worden nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, het vereveningsfonds aangevuld voor € 225 miljoen. Daarnaast worden bestaande woningen opgeknapt en energiezuinig gemaakt.

Afgesproken is dat bij de verkoop van de woningen door de corporaties, de helft van de te verkopen woningen bereikbaar is voor middeninkomens (inkomen tot € 48.750). Ook worden 5000 extra woningen via ‘koopgarant’ aangeboden, zodat meer woningen in Amsterdam beschikbaar worden voor kopers met beperktere financiële ruimte. Ook op het gebied van huur wordt, naast behoud van de “kritische grens”, dat is het minimum aan sociale huurwoningen voor de lagere inkomens (huurprijs tot € 554,76), gewerkt aan meer en grotere woningen voor de middeninkomens (gecontroleerde huurprijs tot € 930). Bouwen aan de Stad II moet ook zorgen dat de 9000 extra studentenwoningen er echt gaan komen. Daarnaast nemen corporaties maatregelen voor aanpassingen van woningen voor ouderen en gehandicapten.