30 januari 2011

De kop is er af!

Wat doen de Provinciale Staten? Ze gaan over werkgelegenheid (denk aan Schiphol en de havens), over wegen en fietspaden, over openbaar vervoer, over het open landschap en natuurbehoud. De Provinciale Staten hebben ook een coördinerende rol in de jeugdzorg. Onderwerpen die ook ons in Zuidoost raken.
De Provinciale Staten (verkiezingen 2 maart) kiezen op hun beurt weer de Eerste Kamer (op 26 mei). Daarmee krijgen de Statenverkiezingen ook landelijke betekenis. Krijgt het kabinet Rutte een meerderheid in de Eerste Kamer of niet?
De discussie met de 40 à 50 aanwezigen was geanimeerd en kritisch. Politici krijgen het tegenwoordig niet meer kado. Wat kunnen de PvdA en Groen Links nou echt doen als ze een goed verkiezingsresultaat bereiken, hun stempel op het provinciaal bestuur drukken en het kabinet Rutte in de Eerste Kamer de voet dwars zetten? Concrete antwoorden graag. Die kregen de aanwezigen, maar lang niet altijd naar tevredenheid.
Even dook ook nog de discussie over het bestuurlijk stelsel op? Kunnen we de provincie maar niet beter opheffen? En natuurlijk kwam de avond na het debat in de kamer ook Afghanistan aan de orde. In Eucalyptus voeren de PvdA en Groen Links dan wel gezamenlijk campagne, t.a.v. de politietrainingsmissie naar Koendoez stonden ze lijnrecht tegenover elkaar. De aanwezigen hadden weinig vertrouwen in deze missie en de PvdA en Groen Links hadden grote moeite om uit te leggen dat met elkaar samenwerken niet inhoudt dat je het in alle opzichten met elkaar eens bent.