9 december 2010

PvdA wil Amsterdams buurtzorgbedrijf

De PvdA Amsterdam heeft een voorstel ingediend voor een Amsterdams buurtzorgbedrijf. Dit bedrijf moet Amsterdammers activeren en participatie in de wijken bevorderen. Door onder andere de gemeente, zorg- en welzijnaanbieders en onderwijsinstellingen beter te laten samenwerken wil initiatiefneemster Peggy Burke de zorg en het voorzieningenniveau in Amsterdam verbeteren.

De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor de uitvoering van verschillende participatiewetten, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Werk en Bijstand. Op dit moment zijn het arbeidsmarktbeleid en participatiebeleid in Amsterdam te versnipperd. De stad maakt nog niet optimaal gebruik van haar eigen voorzieningen door bureaucratie en een onvoldoende effectieve inzet van mensen en middelen. De PvdA wil dit veranderen door de uitvoering van verschillende participatiewetten, diensten en organisaties beter en slimmer op elkaar af te stemmen.

Peggy Burke: ‘Ondanks de bezuinigingen en wat er nog op ons af komt, is het belangrijk dat Amsterdam de zorg aan en het welzijn van haar inwoners op peil houdt. Dat kan door verschillende partijen beter te laten samen werken en de uitvoering van verschillende beleidsterreinen slimmer te verbinden. Met het buurtzorgbedrijf willen we kleinschalige, buurtgerichte en laagdrempelige zorg en welzijn koppelen aan een resultaatgerichte, zakelijke en onafhankelijke organisatie. Op die manier blijft de zorg en welzijn in de stad toegankelijk.’

Burke stelt voor om Amsterdammers nadrukkelijk te betrekken bij het buurtzorgbedrijf en de bedrijfsvoering te laten aansluiten op hun ideeën en suggesties. Ook wil zij sociale cohesie in buurten te versterken door Amsterdammers buurtgericht op te leiden en in te zetten. Zo zou er een pool van werkzoekenden ingezet kunnen worden om diensten op het gebied van zorg en welzijn aan ouderen en andere hulpbehoevenden in de gemeente te leveren, of diensten te verlenen die nu voor veel geld worden uitbesteed.