11 november 2010

Kansen voor middeninkomens op de woningmarkt

D66 heeft een pamflet uitgebracht om aandacht te vragen voor de middengroepen op de woningmarkt. Deze vraag is terecht: door nieuwe Europese regels moeten corporaties 90% van hun bezit verhuren aan mensen met een inkomen tot 33.000 euro. Tot op heden lag deze inkomensgrens hoger. De groepen in het lage middensegment komen dus in het gedrang, omdat zij niet meer bij de corporaties terecht kunnen voor hun woning.

De PvdA maakt zich al langer zorgen om de positie van deze groep op de woningmarkt. Daarom is in ‘Bouwen aan de stad’, waarin de afspraken tussen de gemeente en de Amsterdamse woningcorporaties zijn gemaakt tot en met 2011 veel aandacht besteed aan een stevig middensegment met een huur tussen € 615 en € 950 per maand inkomen, nadat de PvdA hierom in een motie heeft gevraagd. Wij zijn uiteraard voor voortzetting van deze afspraak zoals D66 ook betoogt in haar pamflet, met woningcorporaties en andere verhuurders. Verder is de PvdA voorstander van het optrekken van de huurliberalisatiegrens zodat er meer woningen onder het beschermde huurregime gaan vallen en er zo ook voor middeninkomens meer betaalbare woningen komen. Op de vrije markt vliegen de huren namelijk al snel boven de € 1000 en sociale huurwoningen, waarvan de prijzen wettelijk gereguleerd zijn, zijn er tot een prijs van even boven de € 600 huur per maand.

Daarnaast maakt de PvdA Amsterdam zich hard voor de mogelijkheid om corporatiewoningen te verkopen in Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE). Dit betekent dat de woningen onder de gangbare marktwaarde worden verkocht en dat bij verkoop de woningen weer terug verkocht moeten worden aan de corporatie. De in der loop de jaren opgetreden waardestijging wordt voor de helft uitgekeerd aan de verkoper. Zo wordt het ook voor mensen met een middeninkomen mogelijk een geschikte koopwoning te vinden.

Dit is voor Amsterdam een essentieel instrument om te komen tot meer betaalbare woningen. Helaas werd realisatie hiervan lange tijd tegen gehouden door nota bene de belastingdienst. Amsterdam geeft grond uit in erfpacht in plaats van volledig eigendom en de belastingdienst zag hierom bezwaren. Zeer recent bereikte ons de informatie dat hier mogelijk iets aan gebeurt. Dat zou geweldig zijn en de weg vrijmaken voor bouw en verkoop van veel woningen in Maatschappelijk Gebonden Eigendom!

Het aanbieden van woningen in het middensegment, ten koste van het aanbod van sociale huurwoningen is een meer ingewikkeld punt. Men kan de ene sociale huurwoning niet vergelijken met de andere. De verkoop van oude en kleine sociale huurwoningen steunen wij in buurten waar nu relatief veel sociale huurwoningen zijn. Daarover zijn ook afspraken gemaakt met corporaties. Deze woningen zijn vaak laag geprijsd en beschikbaar voor middeninkomens, hoewel ook hier de verkoop in Maatschappelijk Gebonden Eigendom nodig is om de hoge marktdruk te weerstaan.

Voorwaarde voor deze verkopen is natuurlijk wel dat er voldoende sociale huurwoningen bijkomen in de nieuwbouw. Deze woningen zijn vaak groter en kwalitatief beter en leveren dus een belangrijke bijdrage aan de huisvesting van bijvoorbeeld grote gezinnen met een laag inkomen. Het college stelt in de begroting voor toch enkele van deze woningen uit de plannen te schrappen. PvdA Amsterdam heeft een motie ingediend om in de plannen waar de sociale huurwoningen geschrapt zullen worden, meer woningen te realiseren voor mensen met een middeninkomen. Hiermee willen wij een evenwichtig aanbod van huurwoningen in Amsterdam waarborgen, zodat er voor alle doelgroepen in de stad huisvesting te vinden blijft.

Wij zien de steun van D66 (ook) voor dit voorstel graag tegemoet!