14 oktober 2010

Vragen over discussie KLM en Schipholgroep

De Schipholgroep kondigde vorige week aan dat bij het ingaan van het nieuwe tariefstelsel per februari 2011 dat de lowcost carriers als Easyjet en kleine regionale maatschappijen op lage tarieven kunnen rekenen, terwijl de tarieven voor overstappassagiers van KLM en andere grote maatschappijen met 20% omhoog moeten gaan.

Dit weekend uitte KLM-baas Hartman zich vervolgend kritisch op de voorgenomen plannen van de Schipholgroep. De directie van KLM waarschuwt voor het uithollen van de hub-positie ("belangrijke overstap plaats") van Schiphol en daarmee het zeer wijdvertakte internationale netwerk van directe vluchten van en naar Amsterdam. De hup-positie is zo belangrijk omdat het in feite unieke positie van Schiphol en de economische belangen voor de Amsterdamse en Nederlandse economie zullen hier op termijn zwaar onder gaan leiden.

Gezien het vorenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de PvdA, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:

1. Is de wethouder bekend met het voornemen van de directie van de Schipholgroep om bij de aanstaande tariefwijzigingen ingaande februari 2011 de tarieven voor low-costcarriers te verlagen en voor de grote intercontinentaal vliegende luchtvaartmaatschappijen (KLM-Air France, etc) met 20 % te verhogen?

2. Onderschrijft de wethouder de analyse van KLM welke inhoudt, dat dit voorgenomen beleid op termijn zal leiden tot uitholling van de hub-positie die Schiphol nu nog inneemt met 256 bestemmingen waarvan 99 intercontinentaal?

4. Onderschrijft de wethouder de conclusie van KLM dat dit voorgenomen beleid een bedreiging zal inhouden voor de netwerkpositie van Amsterdam, de regio en Nederland welke verbonden is met deze hub-positie van Schiphol en dat dit voornemen de economische belangen van de Amsterdamse regio op termijn ernstig zal schaden?

5. En indien de wethouder de inzichten van de directie van KLM deelt, is de wethouder dan bereid om in zijn rol als aandeelhouder van de Schipholgroep, de directie van Schiphol op deze voornemens aan te spreken en zijn invloed aan te wenden om deze ontwikkelingen te keren?

Namens de PvdA-gemeenteraadsfractie,

Ger Jager
Amsterdam, 13 oktober 2010.