11 oktober 2010

Denk mee met de financieel woordvoerder

De begroting 2011 is een begroting geworden die veel overhoop haalt. Er moet dan ook ongekend veel bezuinigd worden: 83 mln in 2011, oplopend tot 208 mln in 2014. En daarbij moeten ook nog de geldsommen rond de bouwprojecten kloppend gemaakt worden: daar zitten nu tekorten van honderden miljoenen euro’s, dat moet helemaal anders.

Waarom zijn de bezuinigen nodig? Lodewijk Asscher zei het vorige week woensdag tijdens de Staat van de Stad als volgt: 1) in de stad zelf zijn dingen niet goed gegaan, zoals de NZlijn. 2) Omdat de economie tegenzit hebben we minder inkomsten 3) de Haagse bezuinigingen zullen Amsterdam volgend jaar al hard raken: 74 mln euro minder.

Als het gaat om de begroting 2011 is het voorstel van het College om voor meer dan de helft van de bezuinigingen in de eigen organisatie van de gemeente: 112 mln euro door minder ambtenaren, door efficienter inkopen, door beter organiseren van de ICT. En dat doet pijn, omdat die ambtenaren goede dingen doen voor de stad.

De stad gaat ook echt wat merken van bezuinigingen op sociaal en fysiek gebied: 80 mln euro. Ook is het voorstel om 8 mln minder in stedelijke vernieuwing te steken. En 10 miljoen euro parkeergelden zetten we niet meer in voor mobiliteits-projecten. Ook gaat er minder geld naar de bibliotheek, naar Artis, de Hortus, streetcornerwork, stedelijk jongerenwerk. En fors minder bouwen: in plaats van 65.000, 36.000 nieuwe woningen tot en met 2019. Een miljoen vierkante meter minder kantoren. Dit zijn allemaal pijnlijke maatregelen en het moet nu. In de wetenschap dat Amsterdam van de komende regering nog een keer stevige tik te verwachten heeft.

Maar er staan niet alleen bezuinigingen, maar ook hervormingen en nieuwe investeringen op het programma.

Het AIF (Amsterdams investeringsfonds) zal in 2011 met 150 miljoen NUONgeld worden gevoed. Het idee is dat Amsterdam nog jaren moet profiteren van geld dat binnen is gekomen door de verkoop van de aandelen NUON: dat willen we niet in één keer inzetten en opmaken. Met geld uit het fonds investeert de stad in 1) stedelijke ontwikkeling, 2) in economie en innovatie en 3) in duurzaamheid en luchtkwaliteit.

We houden een tomeloze ambitie. Om het beste onderwijs na te jagen, de veiligheid om jezelf te zijn, menswaardige zorg, om mensen aan de slag te krijgen en uit de armoede. Een ongedeelde stad die kansen biedt. Wat kunnen we samen met Amsterdammers, met Amsterdamse bedrijven, met Amsterdamse vrijwilligers doen om mensen aan de slag te krijgen en te houden? Om Amsterdammers centraal te stellen in de zorg? Hoe zorgen we dat Amsterdammers zelf veel meer te zeggen krijgen over de stedelijke ontwikkeling? Kavels voor eigen ontwerp om de productie weer op gang te krijgen?

We willen als fractie graag samen met jullie, samen met de Amsterdammers, aan de slag om goede plannen te maken voor de komende jaren. We weten allemaal dat we moeten bezuinigen. Maar waar dat beter of slimmer kan, waar we kansen missen horen we dat heel graag nu. Alle ideeen zijn welkom: mail de fractieleden of de financieel woordvoerder [email protected]