6 oktober 2010

Minder huisuitzettingen door Vroeg Eropaf methode

De Vroeg Eropaf methode is in 2010 uitgebreid met energiebedrijven en zorgverzekeraar Agis. Hiermee worden meer Amsterdammers met een betalingsachterstand geholpen door op tijd te signaleren, in gesprek te gaan en de problemen op te lossen.

In het eerst halfjaar van 2010 werden 3180 meldingen ontvangen tegenover 3800 meldingen in 2009.De Vroeg Eropaf methode is een samenwerking tussen de gemeente, stadsdelen, degezamenlijke instellingen voor maatschappelijke dienstverlening (madi),woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekering Agis.

Amsterdammers met een betalingsachterstand van twee maanden worden aangemeld voor Vroeg Eropaf, nog voordat ingrijpende incassomaatregelen worden genomen. Het belangrijkste doel van de Vroeg Eropaf methode is om de huisuitzetting, energieafsluiting of problemen rond ziektekostenverzekering te voorkomen en te zorgen voor een regelmatige betaling. Wethouder Ossel: “Voorkomen is beter dan genezen. Waar mogelijk willen we voorkomen dat Amsterdammers in serieuze schulden raken. Deze methode draagt daaraan bij”.

In het eerste halfjaar zijn 3180 Vroeg Eropaf meldingen ontvangen en verwerkt. Dat betreft zowel meldingen van woningcorporaties (1490) als van energiebedrijven (1071) en van Agis (619). In 2009 kwamen er in totaal 3800 meldingen binnen. De toename is vooral veroorzaakt door de aansluiting van Agis en de energieleveranciers bij de Vroeg Erop afmethode. Van de 3180 meldingen hebben de madi-instellingen uiteindelijk bijna 50% kunnenbereiken. Het bereik bestaat uit het realiseren van een persoonlijk gesprek en wordt ergerapporteerd over de volgende punten: oorzaak van het financiële probleem isinzichtelijk, er is een plan van aanpak voor de oplossingen, en er wordt gemeld hoe wordt omgegaan met de gemelde betalingsachterstand.