24 september 2010

Verburg over ICT-problemen Amsterdam

Dat de gemeente Amsterdam problemen heeft op het gebied van ICT is al enkele jaren bekend. Eerdere rapporten die al aangaven hoe slecht het met de gemeentelijke ICT gesteld is zijn het McKinsey rapport uit 2008 en de rapporten van de Acam en de Rekenkamer uit 2007 en, tenslotte, die van juni 2010.

De coalitiepartners PvdA, Groenlinks en VVD gaven al eerder dit jaar aan graag nu te willen investeren om een inhaalslag te maken. Dat geld, er wordt nu gesproken over 100 miljoen, wordt dan op termijn terugverdiend omdat de boel dan aanzienlijk versimpeld is.

Maar het stuk wat woensdag in de raadscommissie voorlag dat, zo gaf wethouder Wiebes ook zelf toe, is nog lang niet goed genoeg als startdocument om te beginnen aan dit grootschalige project. De Rekenkamer zegt in haar laatste rapport dat de structurele besparing (van 21 miljoen per jaar) nog niet goed onderbouwd en op dit moment is het niet te beoordelen of de geraamde besparingen realistisch zijn.

Arco Verburg in de commissie over het concept-stuk: Voorzitter, ik vind het “onoverzichtelijk en rommelig” en ik wil voorkomen dat we terechtkomen in “onvolledig of zelfs onjuist” . En dan hebt u vast de termen herkend die de enquêtecommissie NZ-lijn gebruikte en waarvan die commissie stelde dat dit "nooit meer het geval kan en mag zijn". (p74 rapport enquêtecommissie).

Wij hebben de wethouder gevraagd om:

1. Een goede analyse van wat er precies mis is (eerst de bestaande rapporten bespreken en de lopende audit van McKinsey afwachten).

2. Wij willen eerst helder krijgen wat we nou eigenlijk willen met het ICT-beleid bij de gemeente voordat we aan een inhaalslag beginnen.

3. Een voorstel over hoe we de problemen te lijf gaan, onderbouwd met een goede risicoanalyse die het anekdotische overstijgt en met een plan van aanpak hoe de raad zicht kan houden op de vorderingen.

4. We willen aandacht voor open-source en open standaarden, zoals we dat al meerdere malen in moties om gevraagd hebben.

Wat de PvdAfractie betreft: tijd voor een time-out en ondertussen werken aan een goed plan. Eerst denken voor we gaan doen. Eerst beleid, dan de uitvoering.