13 september 2010

Leerlingenvervoer, ook voor kinderen uit het speciaal onderwijs

Dagelijks rijden er in Amsterdam tientallen busjes rond met schoolkinderen. De kinderen die hier gebruik van maken zitten vaak in het speciaal onderwijs. Het leerlingenvervoer moet ervoor zorgen dat de kinderen, waarvan velen een lichamelijke en/of psychische beperking hebben, ’s ochtends veilig en op tijd naar school worden gebracht en ’s middags weer veilig thuis komen.

Dit vervoer is bij wet geregeld en dat is maar goed ook want het maakt het leven van de kinderen en hun ouders een beetje eenvoudiger. Wat niet bij wet is geregeld, is het vervoer van speciaal onderwijs naar de naschoolse opvang. En dat is gek, want het vervoer naar de naschoolse opvang is wel een verplichting voor ‘gewone’ scholen. Er is dus eigenlijk een weeffout gemaakt in de landelijke wetgeving, waardoor er een vervelende rechtongelijkheid is ontstaan. Kinderen uit het speciaal onderwijs hebben niet dezelfde rechten als kinderen uit het regulier onderwijs.

Eigenlijk zou dit probleem natuurlijk opgelost moeten worden in Den Haag, maar voordat het zover is vindt de PvdA Amsterdam dat we deze kinderen en hun ouders niet in de steek mogen laten. Om die reden hebben we afgelopen woensdag een motie ingediend, gesteund door de voltallige raad, waarin we de wethouder hebben gevraagd om te zoeken naar maatregelen en middelen om dit probleem snel op te lossen. Zodat het leven van kinderen uit het speciaal onderwijs en hun ouders iets leuker en eenvoudiger wordt.