Amsterdam werelderfgoed
Ik ben pas enkele maanden wethouder monumenten, maar het behoud van de oude stad gaat mij al veel langer aan het hart. Ik houd van slenteren door de stad. Langs monumenten die voor mij het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verbinden. Ze maken onderdeel uit van het leven en de ontwikkeling van de stad. De Beurs van Berlage, de Hermitage aan de Amstel, Het Stedelijk en het Rijks, die in een eigentijdse functie bijdragen aan het erfgoed van Amsterdam.
31 juli was dan ook een bijzondere dag. Toen werd in Brazilië besloten dat de Amsterdamse grachtengordel opgenomen zou worden in de werelderfgoedlijst van Unesco. Een feestelijk moment waar door velen meer dan vijftien jaar naartoe is gewerkt en geleefd. Gistermiddag vierden wij de benoeming met verschillende betrokkenen in het mooie Grachtenhuis op de Herengracht.
Vele Amsterdammers, waaronder ikzelf, zijn ontzettend trots dat de grachtengordel nu op de werelderfgoedlijst staat. Natuurlijk is er ook kritiek. Critici vrezen voor een ‘slaapstad’, met te veel regels en beperkingen. Natuurlijk zal de benoeming verantwoordelijkheden met zich meebrengen, maar Amsterdam blijft Amsterdam! Een stad waar je je vrij voelt. Waar tijdens Koninginnedag, de Gay Parade en Sail wordt veestgevierd op en langs de grachten.
Samen zijn wij verantwoordelijk voor het behoud van de grachtengordel. De komende maanden zal ik met stadsdelen, corporaties, ontwikkelaars, architecten en andere betrokkenen spreken over het beleid dat de komende jaren zal worden gevoerd. In januari zal ik een plan presenteren met daarin de visie op de rol van cultureel erfgoed in de stad de komende jaren.