2 juli 2010

Reactie tegenvallende grondopbrengsten

De inkomsten uit woning- en kantoorbouw lopen verder terug dan eerder werd geraamd. Door structurele veranderingen van de kantorenmarkt neemt het aantal vierkante meters per werkplek af en hiermee de vraag naar kantoorruimte. Met de uitgifte van grond voor kantoren konden voorheen tekorten in de ontwikkeling van woningen worden gefinancierd. Daarnaast zijn de effecten van de economische crisis op de marktvraag naar woningen groter dan eerder werd voorzien. Om de huidige woningbouwplannen te financieren was er al een tekort van 360 miljoen euro. Hier komen de tegenvallende inkomsten van 400 miljoen nog bovenop.

Deze informatie die de raad vandaag per brief bereikte, noopt tot nieuwe keuzes. Moeilijke keuzes. Het college van B&W zal deze zomer gebruiken om met een voorstel te komen welke mix aan maatregelen nodig is, welke geplande projecten niet meer door kunnen gaan en op welke wijze andere projecten wel door kunnen gaan.

De PvdA zal de aangekondigde voorstellen van het college toetsen op hun effect op de ongedeelde stad. Mulder: ‘Wij staan een stad voor waarin alle buurten toegankelijk zijn voor mensen van alle inkomens. Amsterdam moet ook voor mensen die geen marktprijzen kunnen betalen, maar aangewezen zijn op sociale huurwoningen voldoende woonruimte bieden, die past bij hun leefsituatie.’

Ook moet de woningmarkt ondersteunend zijn voor het aanjagen van de economische dynamiek in de stad. Om uit de crisis te komen en onze economie structureel te versterken moet Amsterdam voldoende plaats bieden aan mensen die hier vorm aan kunnen geven.

Deze nieuwe realiteit noopt tot creatieve oplossingen waarin de kansen van de crisis benut worden. Alle mogelijkheden die er zijn om leegstaande kantoren te benutten voor de huisvesting van bijvoorbeeld jongeren en starters op de woningmarkt moeten we aangrijpen. Hiervoor heeft de PvdA eerder een aantal voorstellen gedaan, die snel geïmplementeerd moeten worden: http://www.pvdaamsterdam.nl/algemeen/2010/03/lege-kantoren-ombouwen-voor-tijdelijk-hergebruik/