3 april 2010

Verklaring van de PvdA Amsterdam ZO over de keuze voor coalitievorming met de VVD en GroenLinks

De PvdA heeft na de verkiezingen van 3 maart 2010 aan de overige partijen een informatieronde voorgesteld onder leiding van oud-politicus Jaap van der Aa. De procedure bestond uit gesprekken van de verschillende partijdelegaties met de informateur, met daarbij steeds aanwezig de Griffier van het Stadsdeel als onafhankelijke verslaglegger van de bevindingen. Alle partijen zijn met deze procedure akkoord gegaan, waarna de gesprekken van de informateur met alle in de nieuwe raad vertegenwoordigde partijen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Aansluitend hebben onder leiding van de informateur – en ook weer in aanwezigheid van de Griffier – aanvullende gesprekken plaatsgevonden tussen delegaties van de PvdA en respectievelijk D66/OZO, GroenLinks en VVD.

Uit deze informatieronde is gebleken dat er geen enkel breekpunt meer bestaat tussen de PvdA en de partijen met wie zij getalsmatig een coalitie zou kunnen vormen. Deze bevinding van de informateur heeft de PvdA, gezien het verloop van de verkiezingscampagne, nogal verrast in positieve zin. Daaruit kon worden afgeleid dat de veto’s op onderdelen van het beleid, die sommige partijen tijdens de campagne krachtig uitgesproken hadden, niet meer aan de orde waren. De PvdA prijst die partijen hiervoor. Zij leidt eruit af dat het de partijen ernst geweest is om maximale ruimte te willen scheppen voor een stabiel, kwalitatief sterk en integer bestuur in Zuidoost. Deze boodschap werd namelijk door alle partijen aan de informateur meegegeven.

Dat er geen enkel onoverkomelijk inhoudelijk verschil meer was tussen de partijen betekende dat strikt genomen alle combinaties van partijen mogelijk waren. Het betekende ook dat voor een keuze op inhoudelijke gronden te weinig aanknopingspunten waren. Voor de PvdA was er, als verreweg grootste partij, dus plotseling weinig inhoudelijks en politiek tastbaars meer om van uit te gaan bij het maken van haar keuze.

De PvdA heeft haar besluitvorming daarom afgerond met een zware weging van de opdracht welke zij haarzelf stelt ten aanzien van de sociale agenda. De PvdA staat voor de komende tijd voor een beleid waarin sociaal zwakkere groepen zich versterken, om vervolgens een succesvolle aansluiting met de middenklasse te kunnen maken. Anderzijds betekent dat ook dat de bestaande middenklasse de gelegenheid krijgt om zich te versterken. De inspanningen blijven er sterk op gericht om de nog steeds relatief hoge doorloop van bewoners in Amsterdam Zuidoost verder tot staan te brengen.

Dat betekent dat er keuze gemaakt werd op de thema’s welke de PvdA ideologisch gezien het meest na aan het hart liggen. Dat is opkomen voor de zwakkeren, zorg voor een goed sociaal klimaat, sterke aandacht voor aansluiting aan het maatschappelijke en het culturele leven, aan werk, werkervaring enz.

De PvdA is voor de komende periode voornemens om zwaar in te zetten op deze sociale agenda, en dat punt heeft daarom het zwaarst gewogen in de afweging. Dat maakte voor de PvdA een keuze voor een coalitie waaraan GroenLinks deelneemt tot een logische. Deze partijen staan dicht bij elkaar en werken op het stedelijke niveau reeds goed met elkaar samen.

De PvdA heeft op grond van bovenstaande besloten om D66/OZO niet voor verdere coalitiebesprekingen uit te nodigen. In dit besluit heeft voor de PvdA meegespeeld dat D66 en OZO voornemens zijn om de komende bestuursperiode weliswaar als een eenheid op te treden, maar formeel nog altijd twee onafhankelijke partijen zullen zijn. Binnen deze samenwerking wordt OZO door de PvdA nog herkend met haar van oorsprong sterk activistisch karakter. Dat is ook gebleken tot op de laatste dag van de campagne. Dat vraagt een vrij scherpe omslag in de richting van een partij met brede bestuurlijke verantwoordelijkheid. Hoewel D66/OZO ons desgevraagd in de informatiegesprekken heeft verzekerd dat zij bereid is en zichzelf in staat voelt om deze omslag ook daadwerkelijk te maken, heeft toch GroenLinks de voorkeur van de PvdA gekregen. GroenLinks ligt politiek/ideologisch dichter bij de PvdA; zij deelt met de PvdA het belang van een sterke sociale agenda en maakt op het stedelijke niveau deze verantwoordelijkheid al waar.

Omwille van de continuïteit gaat de PvdA ook graag door in een coalitie met de VVD. Deze partijen kennen elkaar bestuurlijk in Zuidoost al heel lang en weten wat zij aan elkaar hebben. Daar komt bij dat geen enkele partij in de informatieronde de suggestie heeft gedaan om de VVD buiten een samenwerking te laten.

De coalitie PvdA, VVD en GroenLinks, waar momenteel in Amsterdam Zuidoost aan gewerkt wordt, zal in de raad over twintig van de 29 zetels beschikken. De PvdA vindt het winst dat dit draagvlak in politiek opzicht breder zal zijn dan de afgelopen bestuursperiode. Ter onderstreping van het belang van dit brede draagvlak kan mede verwezen worden naar de ingrijpende financiële ombuigingen waar het Stadsdeel zich de komende vier jaren voor gesteld zal zien. Het is de ambitie om de zwakkeren daarbij zoveel als mogelijk te ontzien. De partijen zijn het er over eens dat elke vrije euro onder deze omstandigheden in de versterking van de sociale agenda zal worden geïnvesteerd.

Het is de het streven van de drie partijen om in de Raadsvergadering van 20 april aanstaande het nieuwe bestuursakkoord 2010-2014 aan de raad te kunnen presenteren.