Burgers neemt afscheid van de Burgers
Van een oude raad en dingen die voorbij gaan.
Op 9 maart heeft de oude raad afscheid genomen.
Wat terugblikkend opvalt, is dat zowel raad als college – ondanks de stormen, die over de politiek in Zuidoost de afgelopen 4 jaar hebben geraasd – in hoge mate stabiel zijn gebleken. Bij de raad waren twee mutaties (bij de SP en bij de Christen Unie) beide om persoonlijke redenen. Bij het DB heeft één mutatie plaatsgevonden. De reden daarvan was dat Pieter Litjens burgemeester van Aalsmeer werd. Een leuke vervolgstap in zijn politieke loopbaan.
Wat terugblikkend tevens opvalt is dat in de afgelopen belangrijke voortgang is geboekt op een aantal voor Zuidoost zeer belangrijke dossiers. Het bestuursakkoord ‘Investeren in kansen’ zoals dat in het begin van de periode door de raad werd vastgesteld, is een belangrijke leidraad gebleken voor het politiek en bestuurlijk handelen in het stadsdeel. Wat daarbij opvalt is de intensieve samenspraak tussen raad en college, die ertoe heeft bijgedragen, dat de genomen besluiten op een breed draagvlak kunnen rekenen; veel breder dan alleen de collegepartijen.
• Het Bijlmersportcentrum en het Bijlmerparktheater
Twee architectonische pareltjes van Zuidoost met een belangrijke functie om de toegang tot sport en cultuur voor de bewoners van Zuidoost te faciliteren.
• De voortschrijdende vernieuwing van de Bijlmermeer
De vernieuwing van de Bijlmer nadert zijn voltooiing. Het stadsdeel heeft een ware metamorfose ondergaan. Zowel in de gebouwde omgeving als in het sociale domein is de Bijlmer onherkenbaar. Een belangrijke indicator voor het welbevinden is het aantal verhuisbewegingen. Voor de vernieuwing lagen die in sommige delen boven de 30% per jaar. Nu is dat teruggebracht tot met de rest van Amsterdam geldende proporties. Sociale binding aan de wijk krijgt hierdoor een kans. We zijn er nog niet, maar we zijn wel erg goed op weg.
• De structuurvisie.
In het vervolg op de vernieuwing van de Bijlmermeer was het nodig om een vernieuwd ruimtelijk concept voor Zuidoost als geheel te ontwikkelen. Wat is de positie van het stadsdeel in zijn omgeving en hoe staan de verschillende delen van Zuidoost ten opzichte van elkaar? Samen moet het meer dan de som der delen worden. In de voorgaande periode waren de hoofdlijnen van de structuurvisie al vastgesteld. In deze periode is een aantal vervolgstudies uitgevoerd: de nota groen en blauw (zeg maar de onderlegger voor de ruimtelijke ontwikkeling van Zuidoost), de woonvisie (de onderlegger voor de sociale structuur) en een verkenning van mogelijke woningbouwlocaties. Met name over deze verkenning liepen de emoties hoog op om uiteindelijk tot de gezamenlijke conclusie te komen dat 5000 woningen (het rekenmodel, dat aan de verkenning ten grondslag had gelegen) binnen de gestelde randvoorwaarden in de andere twee nota’s niet realiseerbaar zal zijn.
• De aanpak van de armoedeproblematiek met kansrijk Zuidoost
Kansrijk Zuidoost, waarbij de armoede ook achter de voordeur wordt bestreden is een aanpak gebleken die navolging krijgt in andere stadsdelen. De kloof tussen mensen die in armoede leven en de overheid die hen moet helpen om die armoede te bestrijden is soms zo groot dat mensen onvoldoende gebruik maken van de faciliteiten die voor hen beschikbaar zijn. Door een outreachende aanpak wordt de brug tussen burger en overheid geslagen. Zuidoost liep met deze aanpak voorop.
• Het diversiteitsbeleid
Midden jaren negentig werd door het toenmalig Zwart Beraad het ‘aandeelhouderschap’ geagendeerd. Met de vaststelling van het diversiteitsbeleid zoals dat beschreven wordt in de nota ‘De verbindende kracht van diversiteit’ wordt dit aandeelhouderschap krachtig ingevuld. Etnische organisaties krijgen een belangrijke rol bij de realisering van de sociale agenda van Zuidoost. Ook hier loopt Zuidoost voorop.
• Jong Zuidoost
Het stadsdeel Zuidoost is een jong stadsdeel. Het percentage jongeren is aanzienlijk hoger dan het Amsterdams gemiddelde. ‘Jong Zuidoost’ richt zich op het faciliteren van de talenten van jongeren. ‘Jong’ wordt in Zuidoost vooral gezien als kans en niet als probleem. Problemen bij jongeren ontstaan als hun kansen worden gefrustreerd.
Het zijn een paar voorbeelden waarvan de scheidende raad later met trots aan hun kinderen en de kinderen van hun kinderen kan zeggen dat zij daar een bijdrage aan heeft mogen leveren.
Mensen, die hier voor het eerst komen zeggen: is dat nou Zuidoost? Het lijkt in niets op het beeld dat ik me daarover heb gevormd. Eén van de grootste problemen van Zuidoost is haar imagoprobleem. Het is goed dat op initiatief van de voorzitter van het stadsdeel stevig wordt geïnvesteerd in het laten zien wat Zuidoost werkelijk is. Het Zuidoost van de jaren tachtig past volstrekt niet meer op het Zuidoost van nu.
Het beeld van Zuidoost zoals dat werkelijk is over het voetlicht te dragen, is een belangrijke taak voor de nieuwe raad. De bewoners van Zuidoost hebben er geen enkel belang bij dat de wijk waarin zij wonen voortdurend wordt afgeschilderd als een achterbuurt. Zeker niet als die kwalificatie niet met de werkelijkheid in overeenstemming is. Ieder raadslid moet het als zijn volksvertegenwoordigende taak zien om voor de belangen van de bewoners op te komen. Daar hoort bij de onterechte beelden over Zuidoost te bestrijden
Tot slot. De scheidende raad is een zeer actieve raad geweest. Veel meer dan in het verleden hebben breed samengestelde raadswerkgroepen raadsinitiatieven voorbereid. In die werkgroepen werd zeer constructief met elkaar samengewerkt. Uiteindelijk trekken de leden van de raad samen aan dezelfde kant van het touw. Het beste realiseren voor de bewoners in Zuidoost. Dan hoort het ook niet uit te maken of je oppositiepartij bent of coalitiepartij.
Lourens Burgers