26 februari 2010

Politiek debat in De Smeltkroes

Niet een lijsttrekkersdebat, maar een politiek café in aanwezigheid van alle partijen. De avond was georganiseerd voor met name de Surinaamse gemeenschap om hen het belang van stemmen duidelijk te maken. Gespreksleider Maikel van Hetten gebruikten al zijn talenten om de avond luister bij te zetten en vooral ook informeel te laten zijn.

Het was een van eerste keren dat de partijen elkaar in debat tegenkomen. We staan aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen en in Amsterdam de verkiezingen voor de deelraden die de stad kent. De partijen konden ieder in een paar minuten hun verkiezingsprogramma kenbaar maken waarna het gesprek de tweede helft van de avond ging over de toekomst van de Bijlmer.

De jeugd heeft de toekomst, dus werd halverwege het debat het woord gegeven aan de jongste deelnemer in de zaal, Shamé Burleson. Zij wilde van de partijen weten hoe zij denken hun doelen te bereiken.
Er ontstond even commotie omdat de vraag van Shamé niet direct beantwoord dreigde te worden. De zaal eiste directe reacties, omdat je de jeugd niet kunt laten wachten.

Marcel gaf in zijn reactie op Shamé’s vraag aan dat de PvdA de komende jaren veel aandacht zal besteden aan scholing en arbeid. ‘10% van de Zuidoost-bevolking is op dit moment werkeloos. Met een groot kantorenpark in de directe omgeving moet het mogelijk zijn dat percentage terug te dringen.’, aldus Marcel, ‘Inzet van goede scholing in combinatie met het creëren van werkplekken in de buurt zullen er voor zorgen dat jij later op een goede positie aan het werk bent. Wij kijken naar de toekomst en laten de problemen achter ons!’