19 februari 2010

Stop het uitmelken van Studenten !

Studenten moeten in Amsterdam steeds meer betalen voor de huur van een studentenkamer. De gemiddelde huurprijs voor een studentenwoning steeg in Amsterdam met 8,2%. Een studentenkamer kost in Amsterdam nu gemiddeld 461,92 euro. Wel zijn er in Nederland meer studentenkamers aangeboden. Dit komt omdat meer particulieren wat bijverdienen en een deel van hun woning in de verhuur gooien. Voor de PvdA Oost is zo’n sterke stijging van de huren onacceptabel.

In 2009 is stadsdeel Amsterdam Oost-Watergraafsmeer uitgeroepen tot meest studentvriendelijkste stadsdeel van Amsterdam. En dat willen we in 2010 blijven, zegt Germaine Princen van de PvdA Oost. Bijna de helft van de nieuwe studentenwoningen die de afgelopen 3 jaar zijn gebouwd staan in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. En daarmee gaan we in het nieuwe stadsdeel Amsterdam Oost door. Het komend jaar staan er meer dan 1000 extra studentenwoningen gepland in Amsterdam Oost.

Maar volgens Germaine Princen (PvdA) is het niet voldoende om alleen maar extra studentenwoningen te bouwen. Er moet meer gebeuren. De PvdA Oost wil een harde aanpak tegen de misbruik van huisjesmelkers en illegale bemiddelingsbureaus. Doordat meer particulieren studentenkamers verhuren komen er ook steeds meer huiseigenaren op de markt. De huurprijzen voor een studentenkamer stijgen hierdoor de pan uit. De PvdA Oost accepteert niet dat eigenaren misbruik maken van het te kort aan studentenwoningen en explosieve huren vragen.

Studenten verdienen bescherming en mogen niet zomaar de straat op worden gezet als zij een verzoek doen tot huurverlaging. Germaine Princen (PvdA): “Ik hoor te vaak dat studenten letterlijk op straat worden gezet als zij in actie komen tegen de verhuurder. Ook voor studentenwoningen zijn regels en ook daarvoor hebben we een puntentelling.

De PvdA Oost wil het Wijksteunpunt Wonen versterken. Het Wijksteunpunt Wonen helpt alle Amsterdamse huurders, bewonersgroepen en woningzoekenden. Geven gratis informatie, advies en ondersteuning over huren en wonen. Het Wijksteunpunt Wonen helpt en stimuleert bewoners zich te organiseren en voor hun rechten op te komen. Zij zijn er ook voor studenten, zegt Germaine Princen. Ik roep studenten op te hoge huren te melden bij het Wijksteunpunt Wonen. Het Wijksteunpunt onderzoekt of een student daadwerkelijk te veel huur betaalt en begeleidt studenten richting de huurcommissie.

De PvdA Oost wil dat het Wijksteunpunt Wonen voldoende uren heeft om hun taken uit te voeren. Voor klachten van huurders over onderhoud, over plannen van corporaties, over sloop – nieuwbouw, moet het Wijksteunpunt Wonen klaar staan voor de bewoners. Ook voor studenten. Germaine Princen: “Ik roep studenten dan ook op zich te melden bij het Wijksteunpunt Wonen als zij denken dat zij een te hoge huur betalen voor hun kamer”. Stadsdeel Amsterdam Oost wil ook in de toekomst het meest studentvriendelijkste stadsdeel van Amsterdam blijven.