3 februari 2010

Het Surinaams geluid aan de Amstel

Zondag was wethouder Freek Ossel te gast bij Radio Mart, een van de grootste radiostations onder Surinamers in Amsterdam. Een heel nieuw pand met verschillende ruimtes voor studio- en live opnames. Hij doet verslag …

Eigenlijk zou ik kennismaken met de luisteraars van Mart bij het programma Het Surinaams geluid aan de Amstel. Maar u voelt hem al aankomen. Ik zat nog maar nauwelijks en de presentatoren Norman van Gom en vooral Glen Codfried begonnen mij de duimschroeven aan te draaien. "Surinamers zijn uit!" luidde het betoog. De Surinamer komt er in de politiek nauwelijks meer aan te pas, werd er vervolgd. En het waren toch vooral de Marokkanen waar alle aandacht naar uitging. Ik begreep de hartekreet maar ik was en ben het er niet mee eens. Surinaamse Amsterdammers moeten zichzelf geen onrecht aan doen. Zij zijn in alle geledingen van de samenleving vertegenwoordigd. Sociaal, maatschappelijk, politiek. In het bedrijfsleven.

Waar het op aankomt benadrukte ik, dat is dat de Surinamer op eigen kracht zijn positie in stand houdt en versterkt. Juist nu merk ik dat het zelfbewustzijn van de Surinamer zich manifesteert. Ook bij de jongeren. Ik zie en merk natuurlijk ook dat wij de Surinaamse jeugd de helpende hand moeten reiken om mee te blijven doen. Want er is teveel schooluitval, er zijn teveel alleenstaande jonge moeders, teveel criminaliteit. Maar daar zit ik bovenop in mijn beleid en met mijn persoon.

Het debat was daarmee niet over. Nee, ik ben volgende week weer te gast bij Radio Mart. A tang so!