14 januari 2010

Het plan van de bewoners voor renovatie van de Tabakspanden

Op 17 april 2007 boden wij , bewoners van de Tabakspanden, u de notitie ‘De Tabakpanden, nieuwe ruimte voor de creatieve industrie’. Deze notitie attendeerde op de uitzonderlijke mogelijkheden van de Tabakpanden tussen Spuistraat en Nieuwe Zijds als locatie voor de creatieve industrie in de Amsterdamse binnenstad. Daarnaast konden we met de notitie al concreet al een groep kunstenaars presenteren, die al jaren in één van de Tabakpanden volgens het concept van de creatieve industrie werkzaam was. Eén van de ideeën was om een artmall onder in het complex te realiseren. De artmall richt zich op de bezoeker van de binnenstad

Het verschil met twee jaar geleden is dat de woningcorporatie De Key inmiddels het gehele Tabakcomplex heeft verworven en dat de hotelbestemming van het complex af is. Ook heeft De Key met de groep Langgewagt afspraken en is het streven de Langgewagtgroep in de verbouwplannen van het Tabakcomplex op te nemen.

Afgelopen februari vond in de parkeergarage van het complex een zeer geslaagde proef plaats van een artmall. Deze buitengewoon druk bezochte kunstbazaar was door De Key in samenwerking met Langgewagtgroep en met de groep van het Slangenpand georganiseerd.

Een andere ontwikkeling zijn de voorstellen van B&W en het dagelijks bestuur van het stadsdeel voor het ‘1012-gebied’ waarbinnen de Tabakpanden vallen. De wens de creatieve economie in dit gebied te stimuleren neemt een prominente plaats in de voorstelen in.

Ondanks het succes van de artmall en de wens voor meer creatieve economie is de positie van de kunstenaarsgroep in het Slangenpand niet verzekerd. De Key is wel in gesprek met de groep, maar kan voortzetting van hun werkzaamheden in het Slangenpand (nog) niet garanderen.

Om die reden menen wij dat het stadsdeel een rol zou moeten spelen om ook het Slangenpand als locatie van de creatieve economie te behouden en verder te doen ontwikkelen

Het stadsdeel kan daar over met De Key verder in overleg treden.

Ook kan het stadsdeel de ontwikkelingen in het kader van de creatieve economie in dit deel van het 1012 gebied bestempelen als sleutelproject.

Op die manier kan met een samenwerking van gemeente , stadsdeel eigenaar(en) en bewoners-ondernemers-kunstenaars de aantrekkingskracht van dit deel van de binnenstad versterken en aan het 1012 gebied een positief imago te geven.