13 januari 2010

VVD vliegt weer uit de bocht

Stadsdeel Centrum is een beetje een obsessie van Eric van der Burg. Zoals hij in een artikel op de site van de VVD opmerkte, waren er al een paar maanden geen relletjes meer geweest rond het stadsdeel. Dus rest hem niets anders dan er een te maken.

Restaurant Bonjour, gevestigd in een rijksmonument op de Keizersgracht, heeft lampen aan de gevel hangen die volgens de welstandscommissie niet door de beugel kunnen. Het stadsdeel is met de ondernemer in overleg over aanpassingen die hij kan doen om wel aan de regels te voldoen. De lampen hangen er al 37 jaar, en dus hoeven die aanpassingen echt niet van de een op de andere dag te worden uitgevoerd. Ook Jan-Sebastian van Lissum, fractievoorzitter van de VVD, zegt dat dit de manier waarop ook hij het welstandsbeleid uitgevoerd wil zien.

De welstand- en reclameregels zijn vastgesteld door de deelraad, inclusief de VVD. Voor de uitvoering is het Dagelijks Bestuur verantwoordelijk, waar de VVD deel van uitmaakt. Het DB heeft toegezegd dat het beleid wordt uitgevoerd op de manier die de VVD voor ogen staat. Dan slaat deze bijdrage van het ministerie van propaganda van de VVD natuurlijk helemaal nergens meer op.

Ik kan het Jan-Sebastian niet eens kwalijk nemen. Dit is een onderwerp waar we hetzelfde over denken en hij heeft het wel op een fatsoenlijke manier aan de orde gesteld door bij Els Iping om aandacht te vragen voor het geval.

We willen zorgvuldig omgaan met het historisch stadshart en de binnenstad aantrekkelijker maken voor bezoekers en bewoners. Dat is ook in het belang van de ondernemers. In de binnenstad hebben we daarom welstandsregels. Met die regels in de hand worden monumenten beschermd en worden ook, bijvoorbeeld, de spuuglelijke reclames op het Damrak aangepakt. Daar is de VVD, of in ieder geval het denkende deel van de VVD, het helemaal mee eens.

De schuimbekkende Eric van der Burg zou er wat van kunnen leren.