13 januari 2010

Giro 2010 start op Museumplein

De eerste drie ritten van de Giro d’Italia starten in Amsterdam. Oorspronkelijk zou de derde etappe vertrekken vanuit Utrecht, maar toch is besloten om vanuit de hoofdstad te vertrekken. Amsterdam heeft om die reden het budget opgeschroefd van 4,5 naar 5,5 miljoen euro.

Op 8 mei om 16.00 uur zal het startschot van de Ronde van Italië gegeven worden met een tijdrit op het Museumplein. Aan de kant van het Rijksmuseum. De streep wordt 8,4 kilometer verder getrokken voor het Olympisch Stadion. Het parcours zal langs veel historische gebouwen en grachten lopen van de binnenstad. Vandaar ook dat de leus ‘gevels en grachten’ is gekozen voor het parcours.

"We willen graag de stad Amsterdam goed tot zijn recht laten komen, maar ook is gekozen voor veiligheid. De Giro is een groot evenement, vandaar dat er ook voor een traject is gekozen waar topsnelheden gehaald kunnen worden. Bijvoorbeeld langs de Apollolaan”, legt wethouder van sport, Carolien Gehrels uit. "En belangrijk is ook dat de binnenstad verder gewoon bereikbaar is voor iedereen. Het is een dag voor moederdag, dus dan kun je de stad niet afsluiten.”

Een dag later zal de start wederom plaats hebben op het Museumplein en eindigen in Utrecht. Deze rit bedraagt 213 kilometer. De derde etappe (226 kilometer) start op de Zuidas en de finish zal zijn in Middelburg. De Giro d’Italia zal op 30 mei met een tijdrit finishen in Verona.

Dit bericht verscheen eerder in de Telegraaf.