24 november 2009

‘Te weinig woningen voor noodopvang’

De gemeente heeft grote moeite nieuwe locaties te vinden voor 24 uursnoodopvang. Aankoop van voormalig corporatiewoningen zou dé oplossing zijn.

Dak- en thuislozen zoals verslaafden, mensen met een psychiatrische aandoening, of die met schulden uit huis gezet worden, komen terecht bij de Maatschappelijke Opvang 24uurs. Van de politieke doelstelling om 480 extra plaatsen te realiseren door grote panden aan te kopen met plek voor 30 clienten, is nu pas een derde gerealiseerd.

Moeilijk punt is de vrees voor overlast. Buurtbewoners willen geen probleemgevallen in de straat. De doorstroom stagneert en er zijn gigantische wachtlijsten ontstaan. „Slechts vijf procent van de voorraad van sociale huurwoningen wordt gereserveerd voor deze groep cliënten. Dat is weinig, waardoor de mensen soms wel langer dan een jaar in de kostbare 24 uursopvang blijven. De hele boel verstopt”, stelt PvdA raadslid Peggy Burke.

Het raadslid komt vandaag met een voorstel om dit probleem op te lossen. „De corporaties verkopen voormalige huurwoningen voor een appel en een ei. Zorginstellingen zouden ongeveer honderd van deze woningen kunnen opkopen om er tijdelijk (meerdere) mensen in te laten wonen die uit de 24 uursopvang kunnen maar zelf nog geen eigen huis hebben gevonden. Eventueel met wat ambulante hulp. Het is een stuk goedkoper dan 24 uursopvang, want je laat de mensen gewoon huur betalen en na anderhalf jaar heb je de investering eruit.”

Volgen Burke blijkt uit eerdere initiatieven bij gespreide huisvesting dat de overlast minder is dan bij grootschalige opvangpanden.

Zorginstelling HVO Querido staat positief tegenover het voorstel. „Natuurlijk zitten er haken en ogen aan, want de boel kan weer verstoppen als cliënten in de tussenwoningen op korte termijn niet zelf een eigen woning kunnen vinden. Maar het is wel een goedkopere oplossing dan de situatie nu”, aldus directeur Clemens Blaas.

Dit bericht verscheen op 24 november op de Amsterdam pagina van De Telegraaf. Hieronder vindt u het initiatiefvoorstel van raadslid Burke.